Jean-Pierre Detremmerie : “Die twee keer dat Georges Leekens plots bij ons is weggegaan, hebben me sterk aangegrepen. Eerst werd hij weggekaapt door de voetbalbond, daarna stapte hij zelf onverhoeds op. De manier waarop hij tijdens zijn tweede passage de transfers regelde, heeft me ook ontgoocheld. Ik herinner me een periode waarin hij in één maand tijd vier of vijf Joegoslaven wilde binnenhalen. Toen ik zei dat ik zijn houding niet begreep, werd ik met een proces bedreigd door advocaat Laurent Denis.

“Ach, Laurent Denis. Ik kan niet meer tellen hoeveel keer hij heeft gedreigd om mij voor de rechtbank te slepen. Toen ik verklaarde dat Mbo Mpenza aan Luciano D’Onofrio had gevraagd om een nieuwe club voor hem te zoeken, kreeg ik bedreigingen van Laurent Denis. Op het einde was er altijd wel iets waarmee hij probeerde me de duvel aan te jagen. Zodra een speler van Moeskroen een klein probleem had, kwam hij via Mbo bij Denis terecht. Het was ook Denis die er meerdere spelers toe aanzette om zich in Frankrijk te laten domiciliëren. Dan moesten ze in België geen belastingen meer betalen. Bij die spelers waren er enkele die een paar maanden voordien nog huilden om zich tot Belg te laten naturaliseren en ervan droomden om het tot Rode Duivel te schoppen. Meerdere keren eiste Laurent Denis dat ik me publiekelijk zou verontschuldigen voor uitspraken die nochtans alleen maar waarheid bevatten. Natuurlijk heb ik nooit mijn excuses aangeboden. Op den duur had ik me door een advocaat moeten laten vergezellen telkens als ik de kleedkamer binnenstapte.

“Op het moment dat we Mbo aan Anderlecht verkochten, signaleerde algemeen directeur van Club Brugge Antoine Vanhove me dat 375.000 euro van de transfersom aan Galatasaray moest worden betaald. Dat had Vanhove van Denis vernomen. Ik viel compleet uit de lucht, daar was met geen woord over gesproken toen we Mbo weer naar België haalden. Uiteindelijk is er 375.000 euro afgegaan van het bedrag dat Anderlecht heeft gestort. Maar vraag me niet of dat bedrag in de kas van Galatasaray is beland. Het is verbijsterend.

“Van Luciano D’Onofrio heb ik ook gehoord dat er tussen 10 en 12,5 miljoen euro is verdwenen toen Standard Mbo Mpenza verkocht aan Sporting Lissabon en Emile aan Schalke. Daar sta ik paf van : D’Onofrio heeft nochtans de reputatie zijn geldzaken goed te beheren en te beheersen. Naar het schijnt vraagt hij zich nu nog altijd af waar dat geld naartoe is.

“Ik heb er nog altijd spijt van dat we ten tijde van die transfers niet tot het uiterste zijn gegaan in onze strijd tegen de Mpenza’s. Dat heeft de club veel geld gekost. Ik had moeten doorbijten. Mag ik er ook aan herinneren dat Laurent Denis zelfs geen spelersmakelaar is ?”

Meester Laurent Denis wil over deze zaak geen commentaar geven. “Zwijg over mij en ik zal zwijgen over u. Sport/Voetbalmagazine heeft me als een duivel afgeschilderd, heeft me kapotgemaakt.”

Ook Luciano D’Onofrio kan zich het voorval niet meer herinneren. “Zou ík dat gezegd hebben ? Al het geld dat we voor die transfers moesten krijgen, is wel degelijk bij Standard aangekomen. Er zijn vandaag blijkbaar geen grenzen meer aan de fantasie.”

PIERRE DANVOYE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content