Marco van Basten en John van ’t Schip krijgen de hoede over Oranje.

Het was Johan Cruijff die met het idee speelde. Waarom de nationale ploeg niet toevertrouwen aan zijn adept Marco van Basten (amper een jaar ervaring als trainer van Jong Ajax) en diens boezemvriend John van ’t Schip (bij FC Twente mislukt als hoofdverantwoordelijke, maar de dubbel met de beloften van Ajax gewonnen afgelopen seizoen) ? “Een goed paard is echter nog geen goede ruiter”, probeerde Co Adriaanse, die in de meeste publiekspolls naar voren kwam als meest geschikte kandidaat-opvolger van Dick Advocaat, zich met een adagium te verdedigen, maar het hielp weinig.

Technisch directeur Louis van Gaal gaf de toestemming aan het duo om met KNVB-directeur Henk Kesler te praten. Zelf had de oud-bondscoach met John van den Brom al een alternatief achter de hand. De aanbeveling van Cruijff werd dus opgevolgd.

Marco van Basten, oud-spits van Ajax en AC Milan, 39 jaar oud en Europees kampioen, topscorer en tweevoudig Europees voetballer van het jaar. Hij won als speler (bijna) alles. Na zijn gedwongen afscheid als voetballer hield hij zich lang afzijdig van de voetballerij. Geen interesse meer. Pas toen zijn vriend John van ’t Schip hoofdtrainer werd, ging het weer kriebelen. “Ik zag hem daar bezig en besefte dat dat best leuk kon zijn.” Van Basten volgde daarop de cursus coach betaald voetbal en ging zich “heel langzaam weer voor voetbal interesseren.”

Hij werd voor zijn stage assistent van Van ’t Schip bij Jong Ajax. Het beviel Van Basten. Aanbiedingen om het hogerop te gaan zoeken, volgden snel. Van PSV bijvoorbeeld, om daar als veldtrainer onder technisch directeur Guus Hiddink te werken, en van de Nederlandse voetbalbond. Zij wilden hem als opvolger voor Jong Oranjecoach Ruud Gullit. En van Oranje, om tijdens het voorbije EK in Portugal aan de technische staf te worden toegevoegd. Maar Van Basten bedankte altijd vriendelijk voor de eer.

Volgens het AD toonde Van Basten in kleine kring grote ambitie als bondscoach. Het feit dat hij het bij Ajax minder goed naar z’n zin zou hebben sinds Louis van Gaal daar de technische scepter zwaait, zou bij hem het Oranjevuur alleen maar meer hebben aangewakkerd. Van Gaal en Van Basten zouden botsende karakters hebben, wat de samenwerking tussen beide persoonlijkheden niet gemakkelijk maakte. (FV)

PSV gaf een vierjarig contract aan de Amerikaanse spits DaMarcus Beasley , die werd overgenomen van Chicago Fire. DAVE VAN DEN BERGH verlengde zijn overeenkomst bij FC Utrecht met drie seizoenen. DE GRAAFSCHAP zal dit seizoen al zijn thuiswedstrijden voor een uitverkocht stadion spelen. De elfduizend seizoenkaarten werden immers verkocht. RICK HOOGENDORP (29) mag transfervrij vertrekken bij RKC, ondanks het feit dat de trefzekere spits nog een doorlopend contract heeft tot 2007. ADO DEN HAAG haalde het Schotse aanvallende talent Jamie Smith (23) weg bij Celtic. Hij tekende voor een jaar met een optie voor nog eens twee seizoenen. RODA JC haalde de Hongaarse international Laszlo Bodnar (25) weg bij Dinamo Kiev. De verdediger tekende voor een seizoen met een optie voor nog eens vier seizoenen. MIRANO CARRILHO (28), die bij ADO Den Haag geen nieuw contract kreeg, tekende bij De Graafschap voor een jaar. KWAME QUANSAH (21, ex-Germinal Beerschot), vorig seizoen door Ajax verhuurd aan het Zweedse AIK, speelt volgend seizoen voor Heracles Almelo. (FV)

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content