In het gevecht tegen de degradatie heeft Lokeren in Sint-Truiden een uitstekende zaak gedaan. Vreemd dat de club plots zijn Afrikaanse piste heeft verlaten en kiest voor een Braziliaan en een aantal Belgen. En het is niet leuk om te kijken naar de parodie die er rond Paul Put is opgevoerd. Lokeren stond vorig seizoen te hoog geklasseerd en nu te laag. Het zou zich naar mijn idee ook zonder versterkingen gered hebben. Maar intussen is het goed dat een aantal Belgen er weer kansen krijgen. Filip De Wilde, bijvoorbeeld, maar ook Karel Geeraerts van wie ik erg veel verwacht.

Van de vijf clubs die tegen de degradatie strijden, is Heusden-Zolder de enige die niet van trainer veranderde. Het is knap dat iedereen daar zo rustig bleef, vooral dan in de periode dat er constant werd verloren en de ploeg geen doelpunt kon maken. Van de andere kant blijf ik me vragen stellen over dat samenwerkingsverband met RC Genk. Jos Vaessen, de voorzitter van RC Genk, kaart graag de problemen in het Belgische voetbal aan, bijvoorbeeld de buitenlanders van Beveren. Maar dat Genk en Heusden-Zolder spelers kunnen uitwisselen is óók een probleem, hoewel het daar op dit moment erg stil over blijft. Misschien verandert dat als Heusden-Zolder zich ten koste van twee andere ploegen zal redden. Want iedereen kent natuurlijk de realiteit : neem Genk weg en Heusden-Zolder is niet meer competitief.

Bergen is dat zeker wel. Ik zag het zaterdag aan het werk tegen Germinal Beerschot. Sergio Brio koos nu voor Italiaanse spelers, zoals veel buitenlandse trainers graag landgenoten aantrekken. Brio kreeg veel kritiek voor zijn afbraakvoetbal, maar ik denk dat hij dat gewoon uit noodzaak heeft gedaan. Zaterdag zag ik Bergen creatief voetballen, met veel volk voor de bal. Ze lijken me een echte gedaanteverwisseling te hebben ondergaan, al vraagt die prestatie natuurlijk om bevestiging.

Charleroi krijgt het volgens mij moeilijker dan Bergen. Iedereen zegt wel dat Charleroi nooit degradeert, maar ik moet het nog zien. Het heeft vooraan problemen en het is afwachten of Victor Ikpeba die kan oplossen. En dan is er natuurlijk nog Antwerp, waar geen geld is voor versterking. Dat moet blijven rekenen op de goodwill van Manchester United. Maar wat levert die goodwill op als je er geen kwaliteit voor krijgt ? Niet één van de spelers die bij Antwerp is gestald, heeft een meerwaarde opgeleverd. De routiniers zullen het moeten blijven doen. Maar kan je van de bijna 38-jarige Patrick Goots verwachten dat hij boven zijn mogelijkheden blijft spelen ? Nu hoor je dat Antwerp rekent op een 17-jarig Chinees talent. Als supporter zou ik dan toch bang worden.

Door Eddy Snelders

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content