Martin Jol haalt landgenoot Edgar Davids naar Tottenham.

Vorig seizoen bij Inter spelen, bleek een grote verrassing voor Edgar Davids (32), aangezien trainer Roberto Mancini de 73-voudige Nederlandse international min of meer ongewenst op zijn bord kreeg geworpen. Het gevolg was dat de middenvelder weinig tot niet aan spelen toekwam, op het einde van het seizoen niet meer met de A-kern meetrainde en transfervrij mocht vertrekken.

Martin Jol, de Nederlandse manager van Tottenham, twijfelde geen moment om Davids warm te maken voor een vertrek naar Londen. ” Edje is een van de meest veelzijdige middenvelders die er zijn, een balveroveraar met een sterke mentaliteit, een enorm charisma én een van de beste voetballers die er de laatste tien jaar uit Nederland is voortgekomen”, zo stak hij zijn lof voor de oud-speler van Ajax, Juventus, Barcelona en Inter niet weg op de website van de Spurs. “Dit is een speler die naar Barcelona vertrok toen dat een middenmoter was en die ploeg vervolgens bijna naar de titel stuwde. Edgar is dé speler die de mentaliteit van mijn team een flinke stimulans kan geven. We tellen een selectie met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar. Ik denk dat Edgar in het veld het voorbeeld zal geven”, verklaarde Jol. “Hij toonde het enthousiasme waar we op zoek naar waren”, zo vulde assistent-trainer Chris Hughton aan. “De dokter vertelde dat hij er erg fit uitzag, dus dat ziet er goed uit.”

Davids liet na zijn voorstelling aan de pers onomwonden weten dat hij via Tottenham zijn zinnen heeft gezet op een terugkeer bij de Nederlandse nationale ploeg van Marco van Basten. “Het komende WK in Duitsland zou wel eens mijn laatste kunnen zijn”, zo vertelde Pitbull. “Ik sprak al meermaals met de bondscoach. Tot nu toe kon ik zijn besluit alleen maar respecteren. Om in aanmerking te komen voor een selectie, moet je immers spelen.”

En passant wil Davids zich met Tottenham ook nog wel even plaatsen voor de Champions League. Dat zou een waar kunststukje zijn, want dat lukte de Londense ploeg nog nooit. “Het zal niet meevallen, maar we gaan het zeker proberen. Spurs heeft een aantal zeer goede spelers. Van wat ik al op de training zag, belooft dat veel voor de toekomst.”

Volgens Robert Geerlings, de advocaat van Davids, was de aanwezigheid van Martin Jol cruciaal voor zijn cliënt. “Edgar wilde het liefst naar een club die om de prijzen speelt. Indien dat niet het geval is, dan gelden er andere zaken. Zoals bijvoorbeeld een Nederlandse coach, die vol vertrouwen is en bereid lijkt om Edgar naar een hoger niveau te stuwen.” (FV)

Chelsea won de Community Shield (Supercup). Het versloeg Arsenal met 2-1. Didier Drogba maakte de beide doelpunten, Francesc Fabregas scoorde tegen. Newcastle verhuurde Nicky Butt (30) voor een seizoen aan Birmingham, dat een koopoptie bedong. Een jaar geleden werd de middenvelder nog voor 3,5 miljoen euro overgenomen van Manchester United. Door de komst van Scott Parker en Emre verkleinden zijn speelkansen. Everton haalde voor vijf miljoen euro Phil Neville (28) weg bij Manchester United. Walter Pandiani (29) zal ook de volgende drie seizoenen voor Birmingham voetballen. De club van Nico Vaesen nam de Uruguayaanse aanvaller definitief over van Deportivo La Coruña. Kostprijs : 4,5 miljoen euro. Liverpool verhuurde de Franse aanvaller Anthony Le Tallec (20) aan Sunderland. Wigan verbrak een clubrecord, door maar liefst 4,5 miljoen euro neer te tellen voor de Senegalese aanvaller Henri Camara (Wolverhampton Wanderers), die voor drie seizoenen tekende. Louis Saha (27, Manchester United) is door een knieoperatie meerdere weken uit roulatie. (FV)

(FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content