Zinedine Zidane zette een punt achter zijn carrière als international.

Vorige week kondigde Zinedine Zidane (32) dan toch officieel aan dat hij een punt zet achter zijn carrière bij de Franse nationale ploeg. Eerder hadden ook andere wereldkampioenen van 1998 zoals Marcel Dessailly, BixenteLizarazu en LilianThuram hun afscheid van de nationale ploeg aangekondigd. En telkens rees daarbij de vraag wanneer Zidane zich bij hen zou aansluiten. Die voerde nog enkele gesprekken met de nieuwe Franse bondscoach, Raymond Domenech, maar besliste uiteindelijk dat het voor hem bij 93 selecties zal blijven.

Het afscheid komt niet onverwacht, al dient gezegd dat Zidane – in tegenstelling tot Dessailly en Lizarazu, die duidelijk over hun hoogtepunt heen zijn – nog veel had kunnen bijdragen in de ploeg. Op 32-jarige leeftijd lijkt hij lang niet opgebrand. Het was zelfs enkel dankzij hem dat Frankrijk op het EK in Portugal nog enigszins kon verbloemen dat het er eigenlijk met een verouderd, uitgeblust en ongeïnspireerd team aantrad. Niemand anders dan Zidane wist met twee heerlijke goals in extremis nog een wonderlijke zege tegen Engeland te bewerkstelligen. Zonder de generaal zou Frankrijk in Portugal helemaal een kleine garnaal zijn geweest.

De tijd van gaan is echter gekomen en uit een enquête die Le Journal du Dimanche vorig weekend hield, bleek dat 55 procent van de ondervraagden het afscheid van Zizou niet écht betreurt. Het lijkt er dan ook op dat de populairste Franse voetballer van het laatste decennium een verstandige beslissing nam door het bij les Bleus voor bekeken te houden. Dat neemt niet weg dat het een vreemd gezicht zal zijn om Frankrijk straks te zien aantreden in de kwalificaties voor de wereldbeker zonder zijn nummer 10. Zidane blijft immers nog steeds een van de meest begenadigde voetballers ter wereld.

Javier Garrido (25), de Spaanse verdediger van FC Valencia, werd voor één seizoen verhuurd aan Saint-Etienne. Marcelo Trapasso werd geopereerd aan de linkerknie. De Argentijnse middenvelder van Sochaux brak tijdens de eerste speeldag zijn ligamenten en zal pas over zes maanden weer speelklaar zijn. De geel-blauwen lieten ondertussen ook verdediger Maxence Flachez vertrekken naar tweedeklasser Guingamp. Romain Rocchi, de verdedigende middenvelder van PSG, werd voor één jaar uitgeleend aan Bastia. Santos, de Tunesische aanvaller van Sochaux die onzeker was omwille van pijn aan de knieschijf, speelde uiteindelijk toch in de wedstrijd tegen landskampioen Lyon.

(NR)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content