Na de iets rondere versie van de 207, brengt Peugeot met de 208 een afgeslankte, lichtere en meer atletische wagen op de markt. Of hoe de Franse autoconstructeur weer wil aanknopen met het dynamische karakter van de 205 en de 206.

Of hoe de Franse autoconstructeur weer wil aanknopen

met het dynamische karakter van de 205 en de 206.

Er bestaat geen twijfel over: de Peugeot 208 is razend belangrijk voor de gezondheid van het Franse bedrijf. Het niet al te overdonderende succes van de Peugeot 207 (met 2.369.000 geproduceerde exemplaren) heeft ervoor gezorgd dat ze bij Peugeot weer volop inzetten op lichtheid en compactheid. Je zou dus gerust kunnen zeggen dat de 208 een afgeslankte versie van de 207 is. De 208 is maar liefst zeven centimeter korter, twee centimeter smaller, een centimeter lager en gemiddeld 110 kilo lichter. Ga je voor de basisbenzineversie, dan rijd je zelfs met een 208 die 175 kilo lichter is dan de vorige 207. Dankzij een intelligente indeling blijven kofferruimte (285l) en het comfort voor de passagiers evenwel behouden. Alleen wanneer je voor de 208 met panoramisch dak kiest, laat de hoofdruimte voor de mensen die achteraan zitten, te wensen over. Eens op de baan is de evolutie van de 208 in vergelijking met de 207 duidelijk merkbaar.

De 208 toont zich een stuk dynamischer, scherper en efficiënter. Het is dan ook een plezier om met de nieuwe Peugeot over bochtige wegjes te cruisen. En dan hebben we het nog niet gehad over het wel erg kleine stuur, dat overigens perfect gekalibreerd is. Dankzij dat kleine stuur breekt de 208 met een ongeschreven wet in de autowereld: je moet niet langer door maar over je stuur kijken als je de gegevens van het dashboard wil aflezen. Andere stijlbreuk is de aanwezigheid van een touchscreen, dat afsteekt tegenover het dashboard.

Om niet alleen de look maar ook de prestaties van de 208 wat scherper af te lijnen, werd de CO2-uitstoot eveneens teruggedrongen. De 1,4l dieselversie met automatische versnellingsbak heeft 68pk en stoot 87gram CO2 per kilometer uit. De 1,4l diesel met manuele versnellingsbak stoot zo’n 11g/km meer CO2 uit. Zij die op zoek zijn naar een zo polyvalent mogelijke wagen kunnen maar beter opteren voor de Peugeot 208 1,6l HDI. Die toont zich verrassend geluidsdicht en levert steevast schitterende prestaties op de weg. Toch werd er ook aan de andere modellen voldoende aandacht besteed. De mechanica van de benzinemodellen werd in samenwerking met BMW gecreëerd (1,6l VTI met 120pk en 1,6l turbo THP met 156pk). Naast de oude 1,4l met 95pk komen er binnenkort ook twee nieuwe kleine driecilinders op de markt.

DOOR JEAN-FRANÇOIS CHRISTIAENS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content