Op dit moment vindt in Marokko het tiende WK voor clubs plaats. Aan dit tornooi nemen de winnaars van de zes continentale bekertornooien deel plus de landskampioen van het organiserend land. Dat is dit en volgend jaar Marokko, dat nu Raja Casablanca afvaardigt. De twee ‘belangrijkste’ deelnemers – de winnaar van de Copa Libertadores in Zuid-Amerika en die van de Champions League in Europa – treden pas vanaf vandaag/woensdag tijdens de halve finales in actie. Die twee worden ook in de finale, zondagavond in Marrakesh, verwacht. Het gaat om Bayern München en het Braziliaanse Atlético Mineiro.

Nu alle ogen op Brazilië gericht zijn, loopt Atlético Mineiro – de tweede ploeg uit Belo Horizonte, na kampioen Cruzeiro – wat meer in de kijker dan anders. Vedetten genoeg in het elftal, dat in het Braziliaanse kampioenschap recent achtste eindigde. Ronaldinho, om te beginnen, maar ook (ex-Man. City), of Gilberto Silva (ex-Arsenal, inmiddels al 37) en Victor, een van de goleiro’s (doelmannen) van de Seleção straks. Victor werd overgenomen van vicekampioen Grêmio; dat was een spraakmakende transfer, want gekomen op een moment dat Atlético Mineiro al financieel in moeilijkheden zat.

Vlak voor de laatste speeldag in het kampioenschap en net voor de afreis naar Marokko riep voorzitter Kalil de pers samen. Hij deed er een emotionele oproep aan het ministerie van Financiën en de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff om de transfergelden van Bernardasap vrij te geven. De club stond immers bij zijn spelers al anderhalve maand salaris en portretrechten achter en had cash nodig. Van de 25 miljoen euro, die de Oekraïense club Sjachtar Donetsk voor international Bernard moet betalen, werd al drie vierde gestort. Maar het geld wordt door de fiscus achtergehouden, als aanbetaling op de schuld die de club lopen heeft. Voorzitter Kalil, die al een tijdje (tevergeefs) onderhandelt over afbetalingsplannen van die schuld, gooide het dossier in de openbaarheid en appelleerde aan het medelijden van de presidente. Die komt uit dezelfde staat en moet dus bij zijn supporters stemmen halen. Of Dilma daar even aan wilde denken…

Als zijn wens niet wordt ingewilligd, dreigt Kalil met ontslag. De zakenman, gespecialiseerd in wegenbouw, kwam in oktober 2008 aan de macht bij de club. Het is een moderne, zij het controversiële man, die geregeld uitvalt naar het establishment. Hij ontdekte als voorzitter dat zijn ploeg slecht werd geleid en een grote schuld torste. Die probeert hij af te bouwen. Hij verhoogde de tarieven voor sponsoring (zo hoog zelfs dat de club een tijdje zonder shirtsponsor moest spelen, omdat niemand die verdrievoudiging accepteerde) en ging op zoek naar verse steun. Een schuld van ongeveer 100 miljoen euro wilde hij wegsaneren met de jacht op… prijzen. Een titel, zo was de redenering, zou de ploeg meer populair maken en voor hogere inkomsten zorgen. Vandaar de komst van, onder meer, Ronaldinho, inmiddels 33 en na zijn periode bij Barcelona en Milan in 2011 naar Flamengo teruggekeerd. Daar kocht Atlético hem vorig jaar weg.

De prijzen kwamen er – Copa Libertadores, staatskampioenschappen – maar de financiële problemen bleven. Misschien dat straks een nieuwe trofee, het WK voor clubs, de zaak nog kan redden. Een aantal spelers kijkt het aan. Hun contracten lopen af, of ze blijven is onzeker. Mocht Atlético Mineiro winnen, dan is het op de erelijst de opvolger van Corinthians, dat vorig jaar Chelsea klopte. Daarvoor won vijf keer op rij de Europese club: twee keer Barça (2011, 2009), Inter (2010), Man. United (2008) en Milan (2007).

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content