Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Dirk Deferme aan de beurt.

Het jaar begon in Anderlecht met een historisch moment : Michel Verschueren ruimde er officieel de baan voor Herman Van Holsbeeck.

Dirk Deferme : “Het is een soort vertaling van nieuwe uitdagingen voor de toekomst, maar een revolutie verwacht ik niet meteen. Dat zou ook niet gezond zijn, denk ik. Michel Verschueren is absoluut één van de grootste figuren van het Belgisch voetbal die er ooit gewéést zijn. In het buitenland is hij de kop van het Belgische voetbal, meer dan wie dan ook. Herman Van Holsbeeck zal, denk ik, sowieso een stuk zakelijker zijn, een stuk minder zichtbaar ook. Maar daarom hoeft dat nog niet te betekenen dat die man minder hard werkt. Je hebt bestuurders à la Michel Verschueren en à la Jean-Marie De Decker, maar je hebt ook gasten waar je nooit wat van hoort en die best even nuttig en even hard werk verrichten.”

Is Anderlecht al kampioen ?

“Ja. Droog : ja. Niet alleen door hun aanzienlijke voorsprong, maar ook omdat ze zo sterk zijn in de breedte. Als Aruna niet eens meer wordt gemist en als er over Jestrovic niemand meer spreekt, dan betekent dat iets. Dat zit bovendien zo een beetje in alle linies. Yves Vanderhaeghe speelt niet en ook Junior, één van de ontdekkingen van het vorige seizoen, speelde nog niet. In 9 van de 10 andere clubs speelt Glen De Boeck altijd, bij Anderlecht niet. Er zit dus nog wat in de wachtkamer.”

Standard blijft maar spelers halen. Na Kimoto, Kaklamanos, Bangoura, Datti, Sorondo, Mumlek en Emile Mpenza komt nu Danny Boffin naar Sclessin.

“Ik begrijp dat Boffin heel erg ambitieus is, maar ik weet eigenlijk niet goed wat ik daarbij moet denken. Ik heb er alleszins van opgekeken. Niet alleen wegens zijn leeftijd, maar : waar gaat hij zijn plaats vinden ? Ik zeg niet dat hij zijn plaats niet waard zou zijn of ze niet zou kunnen afdwingen, maar zijn voorkeurspositie is toch centraal achter de aanvallers en daar hebben ze Moreira. Het is natuurlijk ook wel iemand met een voorzet, iemand die Kaklamos en/of Bangoura kan voeden. Zijn snelheid, zijn actie en zijn doorzicht heeft hij ook nog altijd. Als hij zich kan waarmaken op de linkerflank, dan heeft hij zijn plaats, denk ik.”

Bij RC Genk keerde de veelbesproken Theo Janssen terug naar Vitesse en maakte Gert Claessens de omgekeerde beweging.

“Ik denk dat hij een aanwinst wordt voor Genk, omdat hij iemand is met de kwaliteit die ze tot nu toe gemist hebben : een middenvelder met diepgang, iemand die vanuit het middenveld in de zestien meter kan duiken om het af te maken. Meer dan Skoko is Gert Claessens bovendien een killer. Hij kan mooie cijfers voorleggen. De laatste tijd was hij een beetje weggezakt, maar hij had wel wat problemen met de trainer en de club die moet afslanken. Maar toen het in Vitesse nog allemaal redelijk draaide, was hij toch wel iemand die geregeld opviel.”

Wat verwacht je nog van Club Brugge ? Het is als enige Belgische club nog actief op drie fronten, maar op het belangrijkste, de Belgische competitie, staat het er zeer slecht voor. Zie je het nog de tweede plaats pakken ?

“Zowel in de Belgische beker als in de Uefacup kan het ver komen. Als ze in de competitie week na week de drie punten pakken zou het kunnen dat ze weer in de race om de tweede plaats komen. Misschien dat het in de competitie nu beter lukt, nu ze van de Champions League en de uitdaging daar verlost zijn. Ik zeg het onder voorbehoud, want mijn favoriet voor de tweede plaats is Standard. Ze staan er goed voor en zijn gewapend. In een competitie waarin vier ploegen om de prijzen spelen, waar we toch allemaal van dromen, zal het niet zo evident meer zijn om ieder jaar als eerste of tweede te eindigen.”

Yaya Touré is eindelijk gesleten. Hij gaat in Oekraïne spelen.

“Als het klopt dat hij absoluut geen zin had om naar Oekraïne te gaan, wat ik mij wel kan voorstellen, dan ja… dan is dat… laat ons zeggen… een verfijnde, gewiekste manier van mensenhandel te noemen, denk ik. Over Shaktar Donetsk als ploeg moeten we absoluut niet flauw doen, dat weten ze in Brugge, maar wat in deze zaak cruciaal is : wil de speler, kan hij neen zeggen ?”

Uit schrik voor tweede klasse haalde Lokeren Filip De Wilde, Karel Geeraerts en twee buitenlandse spitsen.

Roger Lambrecht heeft persoonlijk de fondsen om dat te doen en dat hij schrik heeft van tweede klasse, kan ik best aannemen. Want voor een club als Lokeren zou dat wel eens het einde kunnen betekenen. Gek veel volk zit er in Lokeren niet in de tribunes, het tv-geld dat dan wegvalt… Dan blijft er alleen nog de portemonnee van Roger.”

Antwerp is halverwege de competitie al aan zijn dérde trainer toe. Marc Grosjean vervangt Doy Perazic.

“Ik denk dat ze daar iets te snel naar Perazic zijn gegaan. Die man moet waarschijnlijk op een bepaalde manier zeer overtuigend zijn geweest in een sollicitatiegesprek, want : als je geen kandidaat hebt, schakel je in afwachting over op je assistent-coach, terwijl ze hier direct met iets ganz Neues tevoorschijn zijn gekomen. En ja… met het bekende gevolg.

“Eerste kandidaat was nu Paul Put, maar die ligt nog onder contract bij Lokeren en blijkbaar wou of kon Antwerp de verbrekingsvergoeding die in dat contract staat, niet betalen. Marc Grosjean herinner ik mij als de man die Bergen vorig seizoen alleszins een aantal keren uitstekend heeft laten voetballen en daar de plaats heeft moeten ruimen voor wat ik een Perazic-achtig figuur vind, namelijk Sergio Brio. Perazic is nog een zeer minzaam man eigenlijk, terwijl die Brio mij een hautaine betweter lijkt. Die heeft natuurlijk wel wat meegemaakt, maar je ervaring bij Juve transponeren op een Belgische degradatiekandidaat is natuurlijk geen klein biertje.”

Opvallend is de terugkeer in de Belgische competitie van oudgedienden : naast Filip De Wilde in Lokeren en Gert Claessens in Genk is er in Bergen Wamberto en in Heusden-Zolder Oulare.

“Van Oulare weet ik niet, waarschijnlijk ook hijzelf niet, of hij nog geschikt is voor voetballen. Wamberto is een speler die 15 van de 18 eersteklassers met plezier hadden kunnen opnemen. Dus Bergen zeker, tenzij Sergio Brio hem libero zal zetten.”

Pavel Nedved, Zinedine Zidane en Thierry Henry vielen in de prijzen. Wie was voor jou de beste het afgelopen jaar ?

Henry. De acties van Henry in Inter – Arsenal waren het summum van voetbal in 2003, het zijn de voetbalmomenten van het voorbije jaar die mij het meest zijn bijgebleven. De snelheid van uitvoering, de precisie, het killersinstinct, de gave techniek…, je ziet het zelden. Dat was absoluut genieten.”

Herinner je je ook nog iets van 2003 uit de Belgische competitie ?

“Aruna. Het meest achterover gevallen ben ik van Vincent Kompany, maar die zit in een zone waar het iets minder voor de snoepers en iets meer voor de kenners is. Bepaalde acties van Aruna waren… Dat ze vaak niet werden afgemaakt, zal mij worst wezen. Hem zien bewegen is… fantastisch.”

door Christian Vandenabeele

‘Als Touré absoluut geen zin had om naar Oekraïne te gaan, dan is dat een gewiekste manier van mensenhandel.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content