Wie de technische hoogstandjes en dribbelnummers van Aruna Dindane (24) wil bewonderen, moet daarvoor dit seizoen naar Frankrijk. Dindane zal de komende maanden met Lens niet schitteren in de Champions League, maar hij plaatste zich met zijn Noord-Franse werkgever, waar hij voor vier jaar tekende, wel via de Intertotobeker voor de Uefacup.

Hoe verloopt de aanpassing aan een nieuwe competitie ?

Aruna Dindane : “Volledig normaal en naar wens. Ik werd hier heel goed opgevangen, haal stilaan mijn beste niveau en maak gemakkelijk doelpunten. Eigenlijk hebben we onze Europese prijs al binnen. Het was misschien maar de finale van de Intertotobeker, maar het deed veel mensen plezier. Ik ben ook blij dat ik mocht bijdragen aan dit eerste succes van het seizoen.”

Heb je al veel nieuwigheden ontdekt in vergelijking met België ?

“Veel verschil is er niet : voetbal is overal hetzelfde. Trainer Francis Gillot vraagt me niet om anders te spelen dan op de manier waarop ik dat bij Anderlecht deed. Maar de Franse competitie is toch een niveau hoger dan de Belgische. Hier moet je wekelijks het onderste uit de kan halen om de drie punten te veroveren, ook tegen de zogenaamde kleinere teams. In mijn eigen ploeg ontdekte ik enkele spelers die niet zo bekend zijn bij het grote publiek, maar serieus wat kwaliteiten hebben. Zo heb je bijvoorbeeld Benoît Assou-Ekotto, de broer van Standardspeler Mathieu Assou-Ekotto. Je moet alles wat in zijn dimensie plaatsen. Lens is een goede ploeg, maar geen club met het prestige van Anderlecht. Maar voor de finale van de Intertotobeker tegen CFR Cluj zat het stadion gevuld met 40.000 toeschouwers. Dat is dubbel zoveel als in Brussel, hé.

Lens ligt slechts op dertig kilometer van de Belgische grens, maar Frankrijk ontdekt jou nu pas. Ons voetbal wordt daar niet echt gevolgd ?

“Het grote publiek interesseert zich niet echt voor het Belgische voetbal, dat hier ook weinig mediabelangstelling krijgt. Maar de technische staf en het bestuur van Lens kenden me wel al langer. Anders zouden ze me ook niet getransfereerd hebben ( lacht).”

Ook de Franse scheidsrechters kennen jou nog niet al te goed ?

“Hoe bedoel je ?”

Bij de penalty die je uitlokte tegen Marseille onlangs viel je toch nogal gemakkelijk ?

“( Duidelijk verveeld met de vraag.) Luister, ik heb geen enkel probleem met scheidsrechters. Wanneer ik iets te zeggen heb, doe ik dat ook. Ik kan op dat vlak iedereen recht in de ogen kijken.”

Het aantal Ivorianen dat de laatste jaren vanuit België naar Frankrijk trekt, stijgt enorm : Arthur Boka bij Straatsburg, Didier Zokora bij Saint-Etienne, Gilles Yapi-Yapo bij Nantes, N’Dri Romaric bij Le Mans. Wat wil dat zeggen ?

“Dat het om kwaliteitsvoetballers gaat en dat de Belgische competitie voor de meesten als een ideale springplank fungeerde. Ik hoop dat ik binnen een jaar hetzelfde kan zeggen. België is perfect om vertrouwd te raken met de vereisten van het Europese voetbal. Maar op een bepaald moment moet je toch eens je grenzen verleggen en een betere competitie opzoeken.”

Arsène Wenger van Arsenal verklaarde onlangs in Télé-Foot op TF1 : “Er is een speler over wie weinig wordt gepraat, maar die kan uitgroeien tot de revelatie.” Het ging over jou.

“Ik hoop dat zijn voorspelling mag uitkomen. Het is een mooi compliment uit de mond van een coach met een dergelijke reputatie.”

Je speelde onlangs met Ivoorkust een oefeninterland tegen Frankrijk, waarbij Zinédine Zidane zijn terugkeer vierde. Heb je er speciale herinneringen aan overgehouden ?

“Voor mezelf en de meeste van mijn ploeggenoten was het de eerste keer dat we tegen een dergelijk topteam en zo’n mythisch figuur mochten voetballen. Die beelden blijven voor altijd in ons geheugen gegrift.”

Dit weekend wacht er een nieuwe belangrijke afspraak voor Ivoorkust. Tegen Kameroen kunnen jullie een belangrijke stap richting het WK in Duitsland zetten ?

“Inderdaad, heel Ivoorkust wacht op dat gloriemoment. Winnen we, dan mogen we onze tickets al bestellen. Een gelijkspel kan ook volstaan, maar dan moeten we nog een punt veroveren op verplaatsing bij Soedan. Mochten we zondag winnen, dan wacht er ons een groot feest in Abidjan.”

In dat geval zal je een week later nog niet terug zijn in Frankrijk ?

“( Lacht.) Ja, toch wel. Wees gerust : ik ken mijn verplichtingen.”

Daniel Devos

‘België is perfect om vertrouwd te raken met de vereisten van het Europese voetbal.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content