Arsenal gaat Duitse toer op

© BELGAIMAGE

Na 22 jaar onder Arsène Wenger begint Arsenal met Unai Emery aan een nieuw tijdperk. Maar hoe zal dat ingevuld worden?

Na een teleurstellende zesde plaats en zo voor het tweede seizoen op rij geen ticket voor de Champions League hield Arsène Wenger (68) de eer aan zichzelf. Het einde van een tijdperk dat 22 jaar duurde. Aanvankelijk circuleerden de namen van Luis Enrique en Mikel Arteta als mogelijke opvolgers, maar het werd een andere Spanjaard: Unai Emery (46), de voorbije twee seizoenen aan de slag bij PSG.

Emery is een coach die bewees (vooral bij Sevilla) dat hij tactisch het verschil kan maken, prijzen kan pakken in de Europa League en dat hij de uitgestippelde lijn van zijn bestuur volgt. Bij Sevilla FC bewees hij met een beperkt budget resultaten te kunnen halen, bij PSG toonde hij pragmatisme door zijn spelfilosofie aan te passen aan de wens van de Qatarese eigenaars en de Braziliaanse vedetten in de ploeg. Arsenal, dat volgens de Engelse pers niet zinnens is veel geld te spenderen tijdens de komende zomermercato, concludeerde dat Wenger in de loop der jaren te veel macht had gekregen. Naast een trainerswissel drong zich dus ook een herstructurering op. In de loop van vorig seizoen werd die transitie naar meer afgebakende verantwoordelijkheden al ingezet: als hoofd van sportieve zaken werd de Duitser Sven Mislintat ingehaald, de man die veel lof oogstte als hoofdscout bij Borussia Dortmund. Dat meteen na zijn komst Pierre-Emerick Aubameyang en Henrich Mchitarjan in het Emirates Stadium neerstreken, is geen toeval. Daar kwam recent nog doelman Bernd Leno van Leverkusen bij. Zo bezitten de Gunners nu een centrale as gevormd in de Bundesliga: Shkodran Mustafi, Granit Xhaka, Mesut Özil, Mchitarjan en Aubameyang moeten straks het hart van de ploeg vormen.

Dat past bij het soort voetbal waarmee Emery zo succesvol was bij Sevilla: een 4-2-3-1 met heel veel snelheid en verticaliteit in het spel. Aartsgevaarlijk op de counter en niet noodzakelijk uit op balbezit. Daar waar Wenger nog le beau jeu predikte, mag je van het nieuwe Arsenal verwachten dat ze ook geregeld vanuit een egelstelling zullen voetballen. Wanneer het op de openingsspeeldag van de Premier League (11 augustus) regerend kampioen Manchester City ontvangt bijvoorbeeld.

In ruil worden resultaten verwacht. Maar op dat vlak bestaan er nog grote twijfels. Tegen de toptrainers kan Emery geen topbalans voorleggen. Van Mourinho of Guardiola – beiden actief in Engeland – kon hij nog nooit winnen. En zijn parcours met PSG in de Champions League strekt ook niet tot aanbeveling. Emery en het bestuur willen nu in de eerste plaats een uitgebalanceerd en moeilijk te ontwrichten collectief neerzetten. Bernd Leno en Stephan Lichtsteiner – transfervrij overgenomen van Juventus – zijn de eerste (defensieve) versterkingen. Mannen met ervaring. Een speler als Ever Banega staat hoog op het verlanglijstje. Santi Cazorla (einde contract) en clubman Jack Wilshere werden ondertussen bedankt voor bewezen diensten. In het nieuwe Arsenal zal geen plaats meer zijn voor sentiment en romantiek. Als daar maar geen heimwee van komt…

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content