Djibril Cissé kan bij Marseille niet overtuigen.

Door het 2-1-verlies tegen Lorient lijkt het halen van een Europees ticket weer wat verder weg voor Marseille. De enige treffer van de Zuid-Fransen kwam op naam van Djibril Cissé, die een strafschop omzette. Vroeger zou dat het vermelden eigenlijk niet waard zijn geweest, want voor een gepatenteerde doelpuntenmaker als Cissé is het scoren van de penaltygoal de normaalste zaak van de wereld. Maar de Franse spits kampt al enkele maanden met een echte vertrouwenscrisis. Cissé, die vorig jaar nog uitkwam voor Liverpool, verhuisde vorige zomer naar Marseille. Na de dubbele scheenbeenbreuk, die hij had opgelopen tijdens de voorbereiding op het WK in Duitsland, duurde het tot eind december voor hij weer kon meespelen. Aanvankelijk liep alles van een leien dakje : Cissé profiteerde volop van de snelheid en het infiltratievermogen van Franck Ribéry en toonde zich erg productief. Maar dat was van vrij korte duur. Hij bleef steken op drie doelpunten en de bad boy werd geregeld onthaald op een fluitconcert. De man die altijd voor Marseille supporterde en schitterde bij Auxerre had nochtans alles om het te maken bij OM. Nu wordt hij verweten op en naast het veld een egoïst te zijn die vaker bij de kapper en op de catwalk vertoeft dan op het trainingsveld. En dan hebben we het nog niet over zijn geregelde gastoptredens als dj in de bekende discotheken en zijn bijrol in de film Taxi 4. Ook zijn arrogantie is bij velen in het verkeerde keelgat geschoten. Toen men hem over een en ander aansprak, zei hij onverbloemd : “Als mijn ploegmaats een probleem hebben, dan zijn ze groot genoeg om me daar zelf over aan te spreken.”

Trainer Albert Emon en bondscoach Raymond Domenech blijven hem hun vertrouwen schenken. Al zou het kunnen dat hij met zijn regelrechte wanprestatie tegen Oostenrijk nu toch zijn toekomst bij de nationale ploeg op de helling zette. “Een ramp. Bij elk balcontact ging het mis”, schreef France Football. In die omstandigheden is een goal maar een kleine balsem op de wonde.

Nantes en PSG worden volgens een onderzoek van de economische faculteit van de universiteit van Limoges slecht geleid. Aan de basis van de slechte resultaten bij de beide clubs liggen volgens het onderzoek onder andere “druk van de supporters, spanningen in de kleedkamers en uiteenlopende belangen bij de clubbestuurders.”

PSG boekte ondertussen wel een tweede opeenvolgende zege en raakt daardoor weg van de degradatieplaatsen. Nantes, met Luigi Pieroni in de basis, blijft na verlies tegen Saint-Etienne hekkensluiter.

Alou Diarra (Lyon) weigerde om in de derde klasse een wedstrijd met de invallers te spelen. Gérard Houllierverwijderde hem daarom uit de kern.

Raymond Domenech verklaarde dat hij David Trezeguet (Juventus) niet had geselecteerd omdat andere spelers beter in vorm waren en omdat de Serie B toch niet hetzelfde niveau haalt als de Franse eerste klasse.

Fabien Barthez doet de discussies weer hoog oplaaien. Na een flater van hem verloor Nantes met 0-1 van Sedan. Barthez vroeg na zijn misser om zijn vervanging en reed nog voor het einde van de wedstrijd het stadion buiten. Voorzitter Rudi Roussillon verdedigde de goalie, maar drie dagen later moest de ex-doelman van de nationale ploeg het toch eens bij zijn ploegmaats gaan uitleggen, want die waren het niet allemaal eens met zijn gedrag.

Younes Kaboul, de centrale verdediger van Auxerre, wordt gevolgd door Lyon en Juventus.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content