Jullie hebben wel een heel speciale band ?

Klopt. We zijn namelijk allebei op 15 maart geboren, met slechts een uur verschil. Maar door het tijdsverschil met IJsland eigenlijk op hetzelfde moment. Door een gesprek op café over dat onderwerp – meteen een goede binnenkomer – hebben we elkaar beter leren kennen. Ondertussen zijn we al drie jaar samen, hebben we hetzelfde sterrenbeeld, maar een totaal verschillend karakter. Ik ben eerder gesloten, terwijl Saskia altijd en overal graag haar mening formuleert. Door haar ben ik veel opener geworden. We zijn elkaars beste vrienden.

Je bent op vrij jonge leeftijd naar het buitenland vertrokken. Een kwestie van zelfstandig te worden ?

In de Scandinavische landen is het normaal dat je al voor je twintigste trouwt en kinderen hebt. Het bevordert vooral het verantwoordelijkheidsgevoel. Maar dat gold niet voor mijn familie en vriendenkring. Ik vertrok op mijn negentiende naar België omdat ik voetballer wilde worden. Je wordt wel sneller volwassen, omdat je op je eigen benen moet leren staan. Alleen de afwas bleef wel eens twee tot drie weken in de keuken staan. ( lacht)

Je spreekt goed Nederlands. Heb je daar lessen voor gevolgd ?

Nee, volledige zelfstudie. Eerst de vloekwoorden van mijn medespelers, maar het algemeen Nederlands gebeurde voornamelijk door goed te luisteren naar Saskia, andere mensen en tv. We spraken ook altijd Nederlands onder elkaar. Nu maak ik nog fouten, maar ik probeer mijn best te doen die te vermijden. Op termijn wil ik ook nog Frans leren.

Onder je lip draag je vaak pruimtabak. Waarom ?

Het is een Scandinavische traditie en heel populair in Zweden en Noorwegen. Bij ons in IJsland is het verboden. Ik bestel het in België via internet of telefoneer soms eens naar Trond Sollied. ( lacht luidop) Grapje. De nicotine trekt volledig door je bloed. Een rare gewaarwording en een brandend gevoel bij de eerste keer, maar met een heel ontspannende werking. Gelukkig verprutst het mijn longen niet. Ik verbruik een potje op vijf, zes dagen. Een spuitje bevat evenveel nicotine als tien sigaretten. Vorig jaar ben ik eens drie maanden gestopt, maar de verslaving is te groot.

Je hebt ook nog andere verslavingen ?

Cola en tv kijken. ( Saskia : “Arnar is verliefd op zijn tv.”) Dat is mijn tweede liefde, ook omdat Saskia in ploegen werkt en we veel vrije tijd hebben. Ik ben geen regelmatige cafébezoeker, kan geen gitaar spelen en ben daarom liever thuis op mijn gemak. Dan kijk ik naar alle mogelijke sporten. Het maakt niet uit wat. Mijn favoriete programma is Friends. Daar heb ik ook een collectie video’s van. Het gaat over vrienden en humor. Daar kan ik me perfect in terugvinden.

Je speelt ook nog golf en snooker ?

Twee rustgevende sporten, hé. Louter als ontspanning. Ik heb zelfs al een keu gekocht. Niet dat ik zo goed ben, maar gewoon voor het gemak.

Je leest ook veel ?

Ik heb onlangs alle boeken van Harry Potter doorgenomen. Ook Lord of the rings verslond ik. Verder lees ik ook graag de romans van Sidney Sheldon.

Hou je van muziek ?

Vroeger was ik wel wat fan van U2. Maar dat betekent niet dat ik hun nieuwste cd meteen ga kopen als hij uitkomt. Ik hoor veel liever de nieuwe IJslandse muziek, die ik bij mijn bezoeken wel aanschaf. Saskia luistert graag naar Madonna en Alanis Morisette. Samen hebben we ook wel eens concert van Clouseau meegemaakt.

Hoelang sta je voor de spiegel ’s morgens ?

Hooguit een tweetal minuten. Ik ga zeker niet ongewassen de deur uit. Tanden poetsen, haar kammen, gezicht wassen en klaar is Kees. ( lacht)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content