Opgericht: 1926

Voorzitter: Foivos Erotokritou

Stadion: GS Pancypria (22.859 plaatsen)

Website: www.apoelfc.com.cy

Duurste transfer ooit: Kostas Malekos (300.000 euro, AEL Limassol, 2001)

Palmares: 20 titels, 19 bekers

Vorig seizoen in de CL: –

Hoe gekwalificeerd? EB Streymur 3-0, 2-0 / Partizan Belgrado 2-0, 0-1 / FC Kopenhagen 3-1, 0-1

Vedette: Nuno Morais

Toen José Mourinho in de zomer van 2004 Porto ruilde voor Chelsea, haalde hij onder meer bekende namen als Ricardo Carvalho en Didier Drogba naar Londen, maar ook de onbekende Nuno Morais. Op drie jaar tijd speelde hij slechts vier competitiematchen in de hoofdmacht van de Londenaars. Chelsea leende hem een tijdje uit aan Maritimo en verkocht hem in 2007 aan Apoel FC. Hij is een verdediger, maar in Cyprus middenvelder. Het gekke is: de eerste zes maanden kwam hij zelfs op dit niveau amper aan de bak. Pas toen Apoel wisselde van trainer kwam het goed.

tactiek

Drie voorrondes moest Apoel, met 20 titels de meest succesrijke ploeg in Cyprus, afwerken om in de Champions League te raken. Het lukte. Apoel, dat vorig seizoen in de terugronde zestien wedstrijden op rij won, staat overigens voor atletiek- en voetbalvereniging voor de Grieken in Nicosia. Basis van het succes: een goeie structuur, een degelijke financiële basis, een brede steun van supporters en sterke figuren achter de schermen.

In eigen land varieert Apoel, met in de kern de ons bekende Marcin Zewlakow, tactisch tussen een 4-4-2 en een 4-3-3. Internationaal kiest trainer Jovanovic voor een 4-2-3-1. De bedoeling is zo compact mogelijk te spelen met veel volk achter de bal en vervolgens snel te counteren. Breska, Kosowski en Zewlakow zijn de offensieve mannen die veel defensieve opdrachten mee krijgen.

Het globale technische vermogen van de spelers van Apoel is uitstekend. De counter wordt goed uitgevoerd en Jovanovic zou tactisch sterk zijn. De zwakte ligt uiteraard bij het gebrek aan échte toppers op dit niveau. De verdedigers zijn niet de beste, er is geen regisseur en de spitsen zijn van Cypriotisch niveau.

trainer

Ivan Jovanovic (Srb, 08/07/1962)

Voetbalde jarenlang voor FK Rad in zijn thuisland en ging vervolgens aan de slag in Griekenland, waar hij tien jaar voetbalde voor Iraklis. In 2001 werd deze regisseur op het middenveld trainer, eerst in zijn adoptieland Griekenland, maar daarna ook op Cyprus bij Apoel. Hij was er aan de slag van 2003 tot 2005 en nu weer sinds januari 2008. Met Apoel pakte hij al vijf prijzen: twee titels, een beker en twee keer de supercup. Jovanovic geldt als tactisch sterk, maar ook als goeie psycholoog, die zich zeer open en kwetsbaar opstelt tegenover zijn spelers. Iedereen krijgt gelijke kansen, de man is allergisch voor iemand met sterallures. Hij is een workaholic die nauwgezet alle tegenstanders analyseert.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content