Vanavond om 20.30 uur ontvangt Noliko Maaseik in de Breese Expodroom de Italiaanse grootmacht Sisley Treviso. Of het resultaat van belang is voor het verdere vervolg van de Champions Leaguecampagne van de Belgische recordkampioen ? Nee, want tegen een team als Treviso zit er allicht weinig puntengewin in. Of toch, coach Anders Kristiansson ? “Ik ben nog nooit aan een wedstrijd begonnen zonder te proberen om te winnen. In principe is het natuurlijk zo dat je tegen een team als Treviso nauwelijks iets te verliezen hebt. We zullen er alles aan doen om ons beste volleybal te spelen – trachten onze troeven uit te spelen en onze zwaktes te verdoezelen – en dan hopen op een setje. Of twee. Of drie (lachje). Het blijft sport en daarin kan alles.”

Maar toch… Maaseik moest zich dit seizoen voor het eerst in jaren zelfs in de eigen competitie al meermaals gewonnen geven. Hoe beoordeelt de coach zijn vernieuwde, jonge team ?

Anders Kristiansson : “Nieuw en jong – je zegt het. Dan vergt het tijd om een ploeg als geheel te laten functioneren. Temeer omdat we de groep pas laat konden samenbrengen door de interlandverplichtingen van verscheidene spelers. Ik ben er echter van overtuigd dat we over veel individueel talent beschikken en ik merk ook een positieve evolutie. Vorige week in Roeselare hadden we bij een 1-1-stand een grote kans om de derde set te winnen. Mits een beetje meer ervaring was ons dat allicht gelukt.”

Die ervaring was er vorig seizoen wel. Jullie pakten weliswaar voor het eerst in jaren naast een prijs, maar was het dan zó slecht dat jullie nu met een haast volledig nieuw team uitpakken ?

“Als je de reguliere competitie als beste afsluit en in de Champions League op één puntje van de Final Four strandt, kan je niet zeggen dat de resultaten slecht waren. Er was echter onvoldoende groepsgeest om met die ploeg verder te gaan. Een aantal spelers (Matias Raymaekers en João Paulo Bravo, nvdr) moesten we dan weer noodgedwongen laten gaan omdat ze een kans kregen in de Italiaanse hoogste klasse.”

Hoe moeilijk is het voor een trainer die in tien jaar acht titels won om nu hard te moeten strijden voor een plaats in de topvier ?

“Het is ook nu onze doelstelling om, wanneer de prijzen uitgedeeld worden, vooraan te staan. Dat neemt niet weg dat we op voorhand beseften dat het met een nieuwe, jonge ploeg moeilijk zou worden in een competitie waarin de concurrentie zich gevoelig versterkte. Het heeft geen zin om bij het verleden stil te staan, ik leef in het heden. En dat heden zegt dat we met een ambitieuze, toffe spelersgroep werken, met jongens die willen vechten om de top te bereiken en daar ook het potentieel voor hebben.”

Om er één uit te pikken : spelverdeler Nuno Pinheiro.

“Hij is nog maar 20 en maakt dan ook nog foutjes die wijzen op een gebrek aan ervaring. Maar hij is geen ‘gewone’ spelverdeler van 20. Hij speelt met lef en inzicht. En zo beschikken we nog over talentvolle spelers. We moeten alleen nog even geduld oefenen.” l

roel van den broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content