Met de 3,25 miljoen euro die het voor Jelle Van Damme kreeg, is Anderlecht vorige week de markt opgetrokken. Maar liefst vier aanwinsten werden in een spanne van slechts enkele dagen naar het Astridpark gehaald: de twee Argentijnen Pablo Chavarría (22) en Pier Barrios (19), de Tsjech Jan Lecjaks (19) en de Amerikaan Sacha Kljestan (24).

De twee Argentijnen komen allebei van de financieel noodlijdende Argentijnse tweedeklasser Club Atlético Belgrano de Córdoba, de ex-club van Matías Suárez. Op Portal Celeste, de supporterssite van Belgrano, verklaarde voorzitter Armando Pérez dat hij Pablo Chavarría graag voor 2.500.000 euro had verkocht, maar dat hij uiteindelijk toch tevreden was met het Belgische bod van 900.000 euro. Chavarría krijgt een contract van vijf jaar en zou in zijn eerste jaar 60.000 euro per maand verdienen. Dat Belgrano ook verdediger Pier Barrios uitleent aan paars-wit, was eveneens in Argentinië een verrassing. Als Anderlecht volgend jaar de optie op Barrios licht, ontvangt Belgrano nog eens 550.000 euro uit Brussel, meldt Portal Celeste.

Federico Jelic, sportjournalist bij La Mañana de Córdoba: “Chavarría was de grote belofte van het voetbal in Córdoba ( Argentijnse provincie met gelijknamige hoofdstad, nvdr). Een echte afwerker is hij niet, maar door zijn beweeglijkheid, kracht en assists was hij een van de beste spelers in de Argentijnse tweede klasse. Hij moet nog werken aan zijn kopspel, en is niet de man om lijf-aan-lijfgevechten aan te gaan. Chavarría is vooral een behendige speler die, als hij de ruimte krijgt, de tegenstander kan ontwrichten.” Gonzalo Golocovsky van sportkrant Día a Día vult aan: “In de jeugdreeksen waren Chavarría en Suárez steevast het aanvallende duo. Het zijn ook naast het voetbal heel goede vrienden en ze hebben er altijd van gedroomd om samen in het eerste elftal te spelen. Chavarría heeft me ooit toevertrouwd dat hij de voetballer Suárez bewondert. Onlangs verklaarde hij nog na de wedstrijd tegen Talleres, waarin hij gescoord had: ‘Ik heb afgewerkt zoals Matías Suárez het gedaan zou hebben.’ Chavarría is, net als Suárez, redelijk timide. Op het veld zal hij nooit zijn stem verheffen.”

Pier Barrios is een nog erg jonge centrale verdediger, die het afgelopen seizoen echter vooral op de linksachter uitgespeeld werd, hoewel hij niet linksvoetig is. “Hij is nog wat onrustig aan de bal en zijn kopspel is zeker niet zijn sterke punt, maar hij is een staalharde, sterke verdediger”, aldus Federico Jelic. “In tegenstelling tot Chavarría trekt hij wel zijn mond open, maar hij is nog niet de man die een verdediging kan leiden. Barrios is dus een gok voor Anderlecht.”

Jan Lecjaks is een linkerflankspeler van Viktoria Plzen. “Iemand met mooie perspectieven en veel mogelijkheden”, oordeelt zijn trainer Pavel Vrba. “Anderlecht maakte een goede keuze. Al enkele jaren is Jan jeugdinternational. Hij kan zowel op het middenveld als in de verdediging worden ingezet. Het gaat om een heel intelligente en rustige persoon, die droomt van een mooie internationale loopbaan. Jan beschikt over redelijk wat ervaring, want hij speelde al drie jaar in onze eerste ploeg.”

Vrba beschouwt Lecjaks samen met Michal Kadlec (Bayer Leverkusen) als een van de grootste Tsjechische talenten voor de linkerflank. “Vooral zijn traptechniek is heel goed”, beweert hij. “Aangezien Jan ook snel is, kan hij uitpakken met stevige voorzetten. Het is zeker geen dribbelaar, maar eerder iemand die graag voor de zekerheid kiest. Hij beschikt ook over een sterke lange inworp vanaf de zijlijn.”

Met zijn 1,80 meter is Lecjaks niet van de grootste, maar dat vormt volgens Vrba geen probleem. “Hij kan nog wat kracht bijkweken, maar zijn kopspel is offensief en verdedigend meer dan behoorlijk”, weet hij. “Bovendien is het voor hem een voordeel dat Ondrej Mazuch en Lukas Marecek met hem al samen speelden. Zij zullen er wel voor zorgen dat de integratie vlot zal verlopen.”

“Sacha Kljestan (1,85 m; 77kg) is tweevoetig en snel en vindt op het veld heel snel een oplossing”, zegt Nick Green, die een kroniek heeft in onder meer de Los Angeles Daily News. Green noemt hem ook een onvermoeibare werker, die fysiek zijn mannetje kan staan, zonder het technische uit het oog te verliezen.

Manfred Schellscheidt ziet in Kljestan zelfs een mogelijke patron, omdat de voetballer de spelers rond hem beter laat renderen. Schellscheidt is chief coach van Seton Hall University en ontdekte Kljestan bij de selectie van spelers onder zeventien van het Californische Chula Vista. Seton Hall University benaderde hem onmiddellijk en gaf hem een beurs die zeventig procent van zijn studiekosten dekte. Hij liet in een vrije rol, zonder veel defensieve taken, het team onmiddellijk renderen. “Hij heeft een paar zwakke punten: hij is niet de snelste, noch de meest explosieve, maar hij heeft een ongelooflijke uithouding en kan negentig minuten op een hoog niveau spelen. Het is een soccer rat, zoals wij het zeggen, een fanaticus van het voetbal. Dat hij uiteindelijk niet de selectie van de VS op het WK haalde, vond ik teleurstellend en verrassend, gezien zijn kwaliteiten. Ik ken de reden niet, maar misschien heeft het met evenwicht te maken, en wilde coach Bob Bradley eerder middenvelders met verdedigende kwaliteiten dan offensieve.”

Nog dit: in januari 2009 legde Kljestan tests af bij Celtic en omdat de contracten van de spelers in de VS publiek zijn, weet de Amerikaanse pers dat Kljestan in 2009 200.000 dollar (160.000 euro) verdiende. S

BERNARD GEENEN, FRéDéRIC VANHEULE & STEVE VAN HERPE

‘In de jeugdreeksen bij Belgrano waren Chavarría en Suárez steevast het aanvallende duo.’ Gonzalo Golocovsky

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content