Bruno Govers

Kanu kenden we al en nu steken ook Renan en Reynaldo, twee jonge Brazilianen van negentien, hun neus aan het venster bij Anderlecht. Reynaldo, een aanvallende middenvelder, is al anderhalf jaar in Brussel en doet het niet onaardig in de voorbereiding. Renan, een linksvoetige verdediger, werd vorige maand aangetrokken. Gaat Anderlecht, na de Argentijnse, nu de Braziliaanse toer op?

“Brazilië heeft een rijker en gevarieerder spelersaanbod dan zijn buurlanden”, antwoordt Werner Deraeve, Anderlechtscout voor Zuid-Amerika. “De samenleving is er erg kosmopolitisch. In het noorden leven vooral zwarten, in het zuiden blanken. Het meeste talent zit in het noorden. Meestal wordt dat al op jonge leeftijd weggeplukt door de grote clubs uit São Paulo of Rio, of nog dieper in het zuiden, Porto Alegro. Daar, niet ver van de grens met Argentinië, lijkt het voetbal al meer op dat van ons. Als ze dan naar Europa komen, zijn ze te duur geworden. Anderlecht wil daarom sneller op de bal spelen en die spelers van São Luis, Salvador de Bahia of Recife rechtstreeks naar hier halen. Ze kunnen zich dan bij ons het Europese voetbal eigen maken. Dat zijn we nu aan het doen met Kanu en Reynaldo, die allebei hun opleiding kregen bij Nautico Recife.”

Renan is een ander verhaal. “Hij werd gevormd bij Santos, ooit de club van Pelé“, aldus Deraeve. “Daar loopt zoveel talent rond dat het uiteraard niet allemaal het eerste elftal haalt. De kunst is om het aan de haak te slaan vóór het zover is, anders stijgt hun prijs op slag exponentieel. Hem zijn we op het spoor gekomen op enkele toernooien. Net als voor Reynaldo zal je rekening moeten houden met een aanpassingsperiode van een jaar. In principe zal Renan eerst proefdraaien bij de beloften.”

Volgens Deraeve blijft Anderlecht de ontwikkelingen in Argentinië goed in de gaten houden. Het rekent daarvoor op Gérard Witters, die opstapte als assistent van manager Herman Van Holsbeeck en nu vanuit Buenos Aires als zelfstandig spelersmakelaar actief is. Deraeve: “Prijs-kwaliteit is het duidelijk dat wij onze beste zaken in Brazilië hebben gerealiseerd. Argentinië blijft een fantastisch reservoir, maar voor de spelers die ons interesseren, swingen de prijzen de pan uit. Toen we Biglia weghaalden bij Independiente, kostte hij ongeveer drie miljoen euro. Zijn ploegmaat Sergio Agüero kostte al zeven keer zoveel. Vandaag zou iemand als Frutos niet meer haalbaar zijn tegen een redelijke prijs. Maar die situatie kan ook snel weer veranderen. Argentinië voelt ook de gevolgen van de recessie. Alles wijst erop dat hun clubs zich minder inhalig zullen moeten opstellen.”

Anderlecht trok ook een zestienjarige Peruaan aan. Deraeve: ” Chueca is inderdaad een Peruaan, maar hij is ons aangereikt vanuit Californië door Serge Trimpont(ex-makelaar, nvdr). Die is met zijn gezin naar ginder geëmigreerd en volgt het voetbal nog voor zijn plezier. Herman Van Holsbeeck en Philippe Collin waren er begin dit jaar op bezoek. Peru is niet ons favoriete rekruteringsgebied. In dat deel van Zuid-Amerika, net als in Ecuador en Bolivië, hebben voetballers niet de mentaliteit van het zuiden, met zijn fameuze grinta. In Uruguay is die grinta het meest uitgesproken. Vandaar dat de meeste Uruguayanen, van Enzo Francescoli over Alvaro Recoba tot Diego Forlan, het maken in Europa. Voor Anderlecht zijn ze niet haalbaar, het zijn dure vogels.”

Toch ziet Deraeve buiten Brazilië en Argentinië nog mogelijkheden voor Anderlecht op het Zuid-Amerikaanse continent. “Wat we nog moeten ontginnen, is het noorden. Colombia, bijvoorbeeld, wat in mijn ogen het Nigeria van Zuid-Amerika is. Het welslagen van Jaime Ruiz bij Westerlo is een indicatie. Onze interesse gaat ook uit naar landen als Honduras en Costa Rica. Víctor Bernárdez en Bryan Ruiz bewijzen dat daar nog goede zaken te doen zijn.”

BRUNO GOVERS

‘Colombia is het Nigeria van Zuid-Amerika. Dat moeten we nog ontginnen.’

Werner Deraeve

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content