Ploeteren is wat 22 oudere mannen op zaterdagmiddag doen op het voetbalveld dat omgeven wordt door een atletiekpiste met acht banen. Naast het veld aan de Olympische Dreef in Neerpede is de plaatselijke golfclub gevestigd. Aan de overkant ligt de skipiste, achter een berg aarde loopt de Brusselse ring. Vijfhonderd meter is het van het Jesse Owensstadion naar het jeugdcentrum van RSC Anderlecht, ongeveer een kilometer van de afrit Neerpede. Het stadion, genoemd naar de viervoudige Olympische atletiekkampioen en op 22 augustus 2001 geopend door Anderlechts burgemeester Jacques Simonet, heeft geen tribunes. Maar er is ruimte zat voor uitbreiding, en er woont niemand in de buurt. Het ziet ernaar uit dat hier het nieuwe stadion van Anderlecht komt, in het atletiekstadion waar op zaterdag de liefhebbersploegen van het Brusselse ABSA-verbond de restanten van de grasmat opgebruiken.

In elk geval wil RSC Anderlecht voor het einde van de competitie definitief weten waar het nieuwe stadion komt. Dat het Constant Vanden Stockstadion niet verbouwd wordt, staat nu vast, geeft manager Herman Van Holsbeeck toe. “Een extra ring bijbouwen, waar we eerst aan dachten, is uit den boze. Het wordt een nieuw stadion in de gemeente Anderlecht of elders. Hier uitbreiden is een pleister op een houten been, in een woonwijk waar we nu al parkeerproblemen hebben.” Daarmee lijkt een einde te zullen komen aan het verblijf van de club in de accommodatie die het sinds het einde van WOI bespeelt. Maar van gemeente veranderen, hoeft blijkbaar toch niet, aldus de manager : “De voorzitter heeft altijd gezegd dat Anderlecht het liefst in deze gemeente blijft. Alleen als er geen schot in die zaak zou komen, overwegen we andere pistes, want een nieuw sta- dion in het Brusselse moet er komen. Nu de politieke wereld beseft dat het niet kan dat men in de hoofdstad van Europa geen enkele deftige match meer kan organiseren, komt er plots schot in de zaak.” De laatste weken kreeg de club ook van de burgemeester signalen dat hij de club het liefst in zijn gemeente houdt.

Simonet suggereerde al eerder een verhuis naar het huidige Jesse Owensstadion. Wat Van Holsbeeck betreft, mag het nieuwe stadion best 50.000 plaatsen bevatten. “Het moet een stadion zijn waarin ook de nationale ploeg kan voetballen en waarin grote evenementen kunnen plaatsvinden.”

De Anderlechtmanager wil voor de zomer duidelijkheid : “Omdat het dan nog een jaar of drie, vier duurt eer je alle nodige vergunningen hebt en aan de slag kan. In 2010, ten laatste in 2011 willen we het nieuwe stadion bespelen.”

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content