Twaalf caps voor Polen telt Marcin Wasilewski (26), die niet in de WK-selectie zat. Titularis werd hij pas met het aantreden van de nieuwe bondscoach Leo Beenhakker. Wasilewski voetbalde dit jaar bij middenmotor Lech Poznan, achtste in de Poolse competitie. Vorig seizoen zat hij bij eersteklasser Amica Wronki, dat vorig jaar als vierde eindigde en na het seizoen fusioneerde met hekkensluiter Poznan. Met Wronki pakte hij vorig seizoen tien gele kaarten, een seizoensrecord dat hij met drie anderen deelde. “Het is geen verfijnde speler, maar een vechterstype”, omschrijft Wlodimierz Lubanski, Pools recordinternational en assistent-trainer bij Lokeren, hem. “Hij is goed in de rechtstreekse duels, kopbalsterk. Ik ken hem vanuit de nationale jeugdploegen. De laatste jaren heeft hij zich enorm ontwikkeld, vooral in aanvallend opzicht. Het is een man met een echte winnaarsmentaliteit. Hij kan het bij Anderlecht maken. In de Champions League kan hij meedraaien, zonder de uitblinker te zijn. Hij speelt altijd in functie van de ploeg, is meer gedisciplineerd dan Vanden Borre.”

Vrijdagmiddag nog klonk Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck onzeker of de deal wel meteen afgesloten zou worden. Anderlecht wilde Wasilewski, maar het afgesproken bedrag waarvoor de speler weg mocht, was plots verdrievoudigd. Een paar uur later was de zaak toch rond.

Al vóór België-Polen van 15 november stond Wasilewski bij Anderlecht genoteerd, zegt Van Holsbeeck : “Die match was Roger Vanden Stock erg onder de indruk van de twee Poolse flankspelers. Op dat moment hadden we al tien rapporten over Wasilewski.” De manager ontkent dat de Pool voor trainer Frank Vercauteren vorige week slechts tweede keus was, na de Portugees Filipe van Braga. “Eerst wilden we Filipe, die qua profiel het best bij Ander- lecht past, terwijl Wasilewski eerder een type voor Club Brugge is, minder gracieus. De Pool is vooral defensief ingesteld : net dat hebben we nodig. Toen Filipe vier of vijf miljoen moest kosten, haakten we snel af. Uiteindelijk beslisten we bij het begin van het seizoen géén nieuwe rechtsachter te halen omdat het voorziene transferbudget op was, met elf miljoen euro aan nieuwe spelers, én omdat we hoopten dat Vanden Borre in die positie zou groeien. Dat laatste was geen succes, hij speelt daar ook niet graag.” Dat Wasilewksi als international toch bereid was een week op proef mee te trainen, beschouwen Van Holsbeeck én Vercauteren als een pluspunt. “Wie dat als international doet, heeft de juiste motivatie. In Spanje kwam iedereen onder de indruk van zijn profes- sionele ingesteldheid.”

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content