Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Twee locaties komen nog in aanmerking voor de bouw van een nieuw nationaal voetbalstadion in Brussel: het actuele Koning Boudewijnstadion en Schaarbeek-Vorming, een uitgestrekt spoorterrein van de NMBS. De optie Parking C op het Heizelplateau valt weg. Dat zegt Alain Courtois namens de Belgisch-Nederlandse kandidatuur voor de organisatie van het WK 2018. “Het is de bedoeling dat de nationale ploeg en Anderlecht allebei in het nieuwe stadion gaan spelen”, aldus Courtois. “Een nieuw stadion op Schaarbeek-Vorming zou pas worden opgeleverd in 2016 omdat de NMBS het terrein eerst wil saneren. Dat vraagt tijd. Anderlecht echter wil al een nieuw stadion tegen 2012, vandaar zijn uitbreidingsplannen voor het Vanden Stockstadion. In dit scenario wordt het Koning Boudewijnstadion een volwaardig atletiekstadion.”

Mocht er voor een afbraak van het huidige Koning Boudewijnstadion worden gekozen, dan stellen er zich drie problemen. Door de uitbreiding (het nieuwe stadion zal 65.000 zitplaatsen tellen) zouden Kinepolis en andere attracties op het Heizelplateau worden weggedrukt. En, zegt Courtois, voor compensaties voor de privépartners is de site te klein. Ook voor de Memorial Van Damme moet dan naar een oplossing worden gezocht. Courtois: “De Memorial zal in dat scenario één of twee jaar moeten uitwijken naar elders. In België is er geen infrastructuur die zo’n sportevenement kan opvangen. Bob Verbeeck denkt daarom aan Finland, maar voor het imago van de Memorial zou dat geen goede zaak zijn.”

Een andere hindernis is inmiddels van de baan. Courtois: “Het behoud van de atletiekpiste is geen probleem meer voor Anderlecht.” Woordvoerder David Steegen brengt een nuance aan: “Wij maken geen bezwaar tegen een piste, maar willen wel dat die verdwijnt tijdens onze wedstrijden. Dat kan door uitschuifbare tribunes, zoals in het Stade de France in Parijs.”

Volgens Courtois is Brussels burgemeester Freddy Thielemans voorstander van de optie Schaarbeek, minister-president Charles Piqué van het Brussels gewest zou voor de optie Heizel zijn. De deadline voor een beslissing is 15 december 2009. In mei 2010 moet de Belgisch-Nederlandse WK-kandidatuur haar bidbook neerleggen bij de FIFA. S

JAN HAUSPIE

De deadline voor een beslissing is 15 december 2009.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content