Anderlecht 1983

© PANINI

Paars-wit heeft een roemrijk verleden. Een van de talrijke hoogtepunten was de winst van de UEFA Cup in 1983. In de finale klopte het Benfica in een heen- en terugwedstrijd: 1-0 in Brussel en 1-1 in Lissabon.

Jacky Munaron

De doelman kwam begin jaren 70 over van Dinant. Aanvankelijk was hij heel driftig, maar daarna werd hij kalmer. Was jarenlang het sluitstuk van Anderlecht. Na zijn carrière was hij keeperstrainer bij een aantal clubs, nu is hij op pensioen.

Walter Degreef

Blonde centrale verdediger die bij Anderlecht zijn topperiode beleefde. Rustig type. Runde samen met zijn vrouw een tijd een restaurant in het Limburgse Heppen, maar houdt zich nu vooral bezig met fietsen en golfen.

Hugo Broos

Begin jaren 70 in de ploeg gedropt. Een typische stopper met een goeie fysiek, maar technisch vrij beperkt. Had ook een fantastische carrière als trainer, met als uitschieter winst van de Afrika Cup met Kameroen. Tot voor kort bondscoach van Zuid-Afrika.

Morten Olsen

De Deen was al 31 toen hij in 1980 samen met manager Michel Verschueren overkwam van RWDM. Zou uiteindelijk tot zijn 37ste bij Anderlecht voetballen. Daarna onder meer zestien jaar bondscoach van Denemarken. Woont nog steeds in Beersel.

Luka Peruzovic

Bikkelharde en pijlsnelle centrale verdediger die overkwam van Hajduk Split. Was toen ook international bij destijds nog Joegoslavië. Na zijn carrière trainde de Kroaat tal van clubs, maar lang zong hij het vaak niet uit. Is nu zeventig jaar en woont in Waterloo.

Michel De Groote

Technisch minder begaafde linksachter, maar zeer intelligent in zijn positiespel. Schuimde vaak de linkerflank af waar hij een ijzersterk duo vormde met Frank Vercauteren. Werkte na zijn carrière onder meer een tijdje in een sportwinkel in Anderlecht.

Per Frimann

Maakte deel uit van een Deense enclave in het Astridpark, met ook nog Olsen, Henrik Andersen en Kenneth Brylle. Werd onder Van Himst een vaste waarde. Na zijn carrière onder meer sportief directeur van Akademisk Boldklub en nu al meer dan twintig jaar voetbalanalist op de Deense tv.

Ludo Coeck

Het paradepaardje van Berchem Sport voor hij naar Anderlecht kwam. Ondanks zijn broze enkels strooide hij met passes en had hij een moordende linker. Een auto-ongeluk maakte een bruusk einde aan zijn leven.

Frank Vercauteren

Typisch Anderlechtproduct en Brussels ketje, met als handelsmerk: de bananenvoorzet. Gaf zowel in Brussel als in Lissabon de assist voor het doelpunt van Anderlecht. Boekte ook als trainer tal van successen. Woont in Rusland.

Juan Lozano

Het brein, de artiest. De Spaanse Belg maakte in Lissabon het doelpunt dat Anderlecht de Europese beker opleverde. In 1987 eindigde zijn carrière in mineur na een drieste tackel van Waregemverdediger Yvan Desloover. Woont nu in alle anonimiteit in het zuiden van Spanje.

Erwin Vandenbergh

Goalgetter pur sang met techniek en spelinzicht. Kreeg bij Anderlecht te maken met de concurrentie van Brylle en Alex Czerniatynski. Werkte na zijn carrière onder meer nog met de jeugd van Westerlo.

Paul Van Himst

‘Popol’ nam in 1983 over van Tomislav Ivic en zou twee seizoenen aan het roer staan. Hij liet Anderlecht weer offensief en mooi voetballen. Dat leverde twee Europese finales op (in 1984 verloor paars-wit de UEFA Cupfinale van Tottenham), maar geen enkele titel. Later werd hij Belgisch bondscoach. Nog steeds een trouwe supporter van Anderlecht.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content