Zwemmen: historische avond in Rio

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Dinsdagnacht staan twee historische races in het zwemtoernooi op het programma: de 200 vlinderslag bij de heren en de 200 meter vrije slag bij de dames. Een zelden geziene clash tussen niet twee, maar drie (of zelfs meer) toppers.

Het was een van de beelden van de Spelen in Londen: Bert Le Clos, vader van de Zuid-Afrikaan Chad, die volledig uit zijn dak ging toen zijn zoon op de 200 meter vlinderslag Michael Phelps klopte. Een grote verrassing voor de buitenwereld, maar niet voor Phelps’ coach Bowman, aangezien zijn (gedemotiveerde poulain) nauwelijks op dat zware nummer had getraind. Nog altijd noemt Bowman dat bijna goud van Phelps a freaking miracle. Vier jaar na Londen wordt opnieuw een duel verwacht tussen Le Clos en Phelps. De Zuid-Afrikaan omschreef het zelfs al als ‘Ali vs. Frazier’, een strijd die nog wordt aangewakkerd door de trashtalk van Le Clos en diens vader richting Phelps. (zie ook portret Phelps pagina x). Evengoed loopt echter een derde hond met het olympische gouden been weg, want de Hongaar Laszlo Cseh bewees met een fenomenale 1.52.91 op het voorbije EK (vijf honderdsten sneller dan Le Clos in Londen) dat hij op zijn dertigste beter is dan ooit. Op het WK 2015 was Cseh ook al sneller dan Le Clos op de 200 meter vlinderslag. Misschien kan Louis Croenen, als hij zich plaatst voor de finale, deze historische strijd van dichtbij meemaken.

Vrouwen

Ook bij de vrouwen staat hét koninginnennummer van deze Spelen op dinsdag geprogrammeerd: (de finale van) de 200 meter vrije slag. Met een clash tussen de Amerikaanse dames Katie Ledecky, Missy Franklin en de Italiaanse Federica Pellegrini. Ledecky, meer een specialiste van de langere afstanden (ze werd al olympische kampioene in Rio op de 400 meter in een nieuw wereldrecord), hield op het WK vorig jaar heel nipt Pellegrini en Franklin af, met respectievelijk 16 en 33 honderdsten. Nipt zal allicht ook deze keer het verschil tussen één en twee zijn, met een Ledecky en Pellegrini in topvorm. De (niet onknappe) Italiaanse olympische kampioene van 2008 zwom in juni zelfs voor het eerst onder de 1.55-grens (1.54.55), zonder supersonisch zwempak. Kan ze dat ook in Rio herhalen, of toont Ledecky zich nu de snelste?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content