Zevende medaille voor België op Paralympics

© Belga

Frederic Van den Heede schenkt België een zevende medaille op de Paralympics. Brons in de marathon.

Frederic Van den Heede heeft een bronzen medaille behaald op de marathon (T46) op de Paralympische Spelen in de Britse hoofdstad Londen.

De 38-jarige Van den Heede werkte de 42 km af in 2u31:38, een persoonlijke besttijd. Aan de finish aan The Mall in Londen was hij 58 seconden trager dan de Braziliaan Tito Sena (2u30:40), die goud pakte. Het zilver was voor de Spanjaard Abderrahman Ait Khamouch (2u31:04).

Persoonlijke besttijd“Hier ga ik echt van genieten”, zei een glunderende Van den Heede na afloop. “Dit is echt iets om fier op te zijn. Eindelijk een beloning voor al het harde werk.” Van den Heede, die een geamputeerde rechtervoorarm heeft, zette een tijd van 2:31.38 neer, een persoonlijke besttijd. “Het was voor de Spelen zeker een doelstelling om mijn persoonlijke besttijd te verbeteren. Ik ben dan ook heel tevreden dat dit gelukt is. Ik heb er echt veel voor gedaan. Ik ben regelmatig op hoogtestages geweest en trainde heel wat uren. Het harde werk is nu eindelijk beloond met een medaille.”

Nochtans leek het er lange tijd op dat Van den Heede naast het podium ging grijpen. “Ik weet dat ik inderdaad traag op gang ben gekomen”, analyseerde de 38-jarige marathonloper na zijn race. “Ik zag de Chinees Lei Zhang verschroeiend van start gaan, maar ik was er wel gerust op dat hij over zijn toeren zou gaan.”

Halfweg de race moest Van den Heede nog twee lopers laten gaan, waardoor hij lang op de vierde plek liep. “Ik merkte dat ik de Braziliaan en de Spanjaard moest lossen, maar echt heel ver liepen ze niet weg van mij. Ik koos voor mijn eigen tempo en dat heeft uiteindelijk gerendeerd.”

Zevende en laatste medaille
Van den Heede was de laatste Belgische atleet die in actie kwam op deze Paralympics en zorgde voor de zevende en laatste medaille voor België. Eerder bezorgden rolstoelatlete Marieke Vervoort en dressuuramazone Michèle George (2x) ons land al drie gouden plakken. Vervoort pakte ook al zilver, het bocciateam sleepte brons in de wacht. Handbiker Wim Decleir veroverde in de wegrit (H4) brons. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content