Yogi Berra overleden, honkbalster en kampioen van de geschifte uitspraken

© REUTERS
Rudi Rotthier

‘Als je aan een vork in de weg komt, neem hem’. Het was een vele paradoxale uitspraken van de pas overleden honkbalster Yogi Berra. Enkele van die uitspraken worden nu algemeen gebruikt. ‘It’s déjà vu all over again’, en ‘It ain’t over till it’s over’.

Yogi Berra werd 90 jaar en overleed in zijn slaap.

Als 19-jarige soldaat werd hij ingezet bij D-Day.

Na de oorlog bouwde hij een van de meest illustere honkbalcarrières uit, als vanger bij The New York Yankees, met onder meer een recordaantal Amerikaanse titels (10). Na afloop van een lange carrière werkte hij ook nog als manager in de sport, niet alleen bij de Yankees.

Yogi heette eigenlijk Lawrence Peter Berra. Hij verdiende zijn bijnaam als tiener omdat hij tijdens wedstrijden, wachtend op een slagbeurt, als een yogi in het gras zat. Ondanks de titels en de glorieuze statistieken bleven velen Yogi altijd met enig scepticisme bekijken. Dat kwam onder meer omdat men niet goed wist op hij nu maf was dan wel wijs.

De Yogismen, of Yogi-ismen, die hij niet alle zelf had uitgesproken, bevonden zich inderdaad vaak in een niemandsland tussen dom en geniaal. Maar vaak haalde slimmigheid de bovenhand op het sullige. Zoals het geciteerde ‘als je aan een vork in de weg komt’ – die uitspraak deed hij terwijl hij iemand probeerde uit te leggen waar hij woonde. Bleek dat je op de juiste plaats belandde, om het even welke kant van de vork je koos.

‘Niemand gaat er, het is er te druk’

Als manager gaf hij zijn spelers deze raad: ‘Je kunt een boel observeren door te kijken’.

Of: ‘Als de wereld perfect zou zijn, zou hij het niet zijn’. Zijn definitieve uitspraak inzake sport was: ‘Het is niet voorbij tot het voorbij is’. Hij deed die uitspraak toen hij de New York Mets coachte, die 9,5 gewonnen wedstrijden achterstonden bij de Chicago Cubs. Uiteindelijk wisten de Mets de Cubs toch nog te verslaan.

Nog enkele bekendere Yogi-ismen: ‘De toekomst is niet wat ze was’, ‘Ik zei niet echt alles wat ik zei’ (dat werd de titel van een boek), ‘Waarom goede bagage kopen? Je gebruikt die alleen als je reist’. En nog advies: ‘Beantwoord nooit een anonieme brief’, ‘Als je hem (een speler, red.) niet kan nadoen, kopieer hem dan niet’, ‘Honkbal is 90 procent mentaal en de andere helft is fysiek’. Over een populair restaurant zei hij volgens The New York Times’: ‘Niemand gaat er meer, het is er te druk’.

Die dingen kwamen gewoon uit zijn mond, verklaarde hij ooit aan CNN, vaker dan niet domweg. Zoals die keer toen hij aan de schrijver Ernest Hemingway werd voorgesteld. ‘Voor welke krant schrijf jij, Ernie?’ was het eerste wat bij hem opkwam.

Een van zijn punten van advies kan hij nu nog uittesten: ‘Ga altijd naar de begrafenis van andere mensen’, verklaarde hij ooit, “anders komen ze niet naar de jouwe’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content