WK-spits is eraf: Neymar redt Brazilië tegen Kroatië (3-1) met twee treffers

© BELGA
Simon Demeulemeester

De openingswedstrijd van het 20e WK Voetbal tussen Brazilië en Kroatië eindigde op 3-1. Even schrikken voor de thuisploeg, die op achterstand kwam na een owngoal. Sterspeler Neymar redde de Goddelijke Kanaries door tweemaal de netten te doen rinkelen.

Brazilië heeft de openingswedstrijd van het WK met 3-1 (rust: 1-1) gewonnen van Kroatië na goals van Marcelo (11., owngoal), Neymar (29. en 71. pen) en Oscaralty (90.+1).

Thuisland Brazilië heeft donderdag de openingswedstrijd op het WK gewonnen. In een kolkende Corinthians Arena in Sao Paulo haalde de Seleçao het met 3-1 van Kroatië. De stand bij de rust was 1-1 na een owngoal van Marcelo (11.) en de gelijkmaker van Neymar (29.). Na de pauze zorgde Neymar met zijn tweede van de avond van op de stip (71.) voor de 2-1, Oscar maakte het in de toegevoegde tijd vakkundig af.

Na een slaapverwekkende openingsceremonie besloten de 22 acteurs op het veld er een spannender kijkstuk van te maken. Vooral voor de pauze legden beide teams aangename combinaties aan een verschroeiend tempo op de Braziliaanse grasmat.

Scherp begin

Het thuisland begon met veel aanvallende intenties aan de wedstrijd. De flankverdedigers Dani Alves en Marcelo zochten telkens de achterlijn op, maar die aanvalsdrift werd door de Kroaten genadeloos afgestraft. Ivica Olic zette zich goed door op links en zijn voorzet botste door een bos van benen tegen Marcelo, die zijn eigen doelman verschalkte (0-1). De Seleçao was even aangeslagen, maar op het halfuur eiste vedette Neymar de hoofdrol op.

Eerst ontsnapte de aanvaller van FC Barcelona nog aan rood voor een elleboogstoot tegen Luka Modric, maar enkele minuten later bracht hij de bordjes in evenwicht met een knappe schuiver in de benedenhoek (1-1).

Penalty Neymar

Na de pauze verdween het vuur wat uit de wedstrijd, totdat de bal op de stip ging na een discutabele overtreding op Fred. Neymar nam zijn verantwoordelijkheid en knalde zijn tweede van de avond voorbij Pletikosa (2-1). Oscar stelde de zege in de toegevoegde tijd veilig (3-1).

Vrijdag (18u Belgische tijd) staat de tweede wedstrijd in groep A op het programma. Dan neemt Mexico het op tegen Kameroen.

Marcelo eerste doelpuntenmaker met owngoal

De Braziliaan Marcelo heeft het eerste doelpunt op het WK in Brazilië gescoord.

De Real-verdediger beleefde er geen plezier aan, want hij verschalkte zijn eigen doelman en scoorde zo een owngoal. Kroatië kwam zo verrassend 0-1 voor in een kolkende Corinthians Arena in Sao Paulo.

Vier jaar geleden knalde de Zuid-Afrikaan Siphiwe Tshabalala zichzelf de geschiedenisboeken in met het WK-openingsdoelpunt tegen Mexico. Het leverde het gastland slechts een 1-1 gelijkspel op, want Rafael Marquez sleepte een kwartier voor tijd nog een punt uit de brand voor de Mexicanen.

Rellen tijdens openingsceremonie en openingswedstrijd

In het centrum van de Braziliaanse stad Belo Horizonte zijn, terwijl in Sao Paulo de openingsceremonie en -match van het WK Voetbal van start gingen, incidenten uitgebroken tussen ongeveer 200 manifestanten en de politie. Handelszaken en banken liepen schade op.

De demonstranten, die actie voerden tegen het WK Voetbal, hadden het onder meer gemunt op een politieauto en sloegen talrijke ruiten van winkels en banken aan diggelen.

Honderden leden van de militaire politie, die ondersteund werden door helikopters, grepen in en probeerden de actievoerders uiteen te drijven. De incidenten barstten los op het moment dat in Sao Paulo de openingsceremonie van het WK aan de gang was.

Traangas en rubberkogels

Eerder donderdagochtend vielen bij schermutselingen tussen WK-tegenstanders en de politie in Sao Paulo verschillende gewonden. Er raakten ook twee journalisten van CNN gewond. Drie mensen werden opgepakt. Gemaskerde betogers wierpen dag bij het anti-WK-protest brandende wegversperringen op. Ze schopten verkeersborden om, rukten vuilnisbakken uit hun houders en staken het afval op straat in brand. Er werden ook stenen naar de agenten gegooid. De politie probeert de betogers met traangas en rubberkogels uit elkaar te drijven. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content