WK-kwalificatiekansen Belgian Lions stijgen

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

In november starten de Belgian Lions aan de kwalificaties voor het WK basketbal in 2019. De kans om in China voor de eerste keer in de geschiedenis op een WK aan te treden heeft door een kalenderwijziging van FIBA een boost gekregen.

Nadat de nationale ploeg zich voor de vierde keer op rij geplaatst had voor het EK, dat in september afgewerkt wordt, keek bondscoach Eddy Casteels al verder. Naar het WK in 2019. ‘Een gezonde ambitie’, noemde hij het, gezien de nieuwe en talentvolle generatie Lions. Het zou de eerste WK-deelname voor België zijn, en dat is geen utopie. Voor het eerst mogen er immers twaalf Europese ploegen deelnemen. En bovendien heeft wereldbasketbalbond FIBA een nieuw kwalificatieformat opgesteld. Niet langer is de top zes van het EK rechtstreeks geplaatst (waarna ook nog wildcards werden uitgedeeld), maar wordt een kwalificatietoernooi afgewerkt, in twee rondes, van november 2017 tot februari 2019. Die matchen worden echter in volle NBA-seizoen gespeeld en NBA-teams zullen, zo werd onlangs beslist, daarvoor géén spelers afvaardigen. Team USA zal daarom bestaan uit spelers van de NBA Development League, of uit Amerikanen actief in het buitenland. Pas op het WK zullen de Amerikaanse NBA-vedetten weer aantreden.

Ook de 32 Europese landen zullen in hun WK-kwalificatiecampagne geen beroep kunnen doen op hun NBA-sterren. Een voordeel voor de Belgian Lions, zonder een NBA-speler in hun kern. Zij werden zondag uitgeloot tegen Frankrijk en Rusland – de derde tegenstander is pas bekend na de zomer. Op papier is België kansloos tegen Frankrijk, dat op het vorige WK nog brons pakte en over een hele rist NBA-spelers beschikt: Tony Parker, Boris Diaw, Nicolas Batum, Rudy Gobert, Evan Fournier, Ian Mahinmi… Zij zullen er dus niet bij zijn, en dat scheelt een flinke slok op de borrel. Rusland heeft (dit seizoen) slechts één NBA-speler in de rangen, Timofej Mozgov, maar ook diens afwezigheid kan bepalend zijn, want hij is een 2m16 grote center, en net die positie is de zwakke plek van de Lions. Een plaats in de top drie van de groep, goed voor een ticket in de tweede kwalificatieronde, is dus niet onrealistisch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content