Wat u niet mag missen op de Olympische Spelen (9 augustus)

© AFP

Drie tips voor de dertiende dag van Londen 2012.

Kwalificaties hoogspringen bij de dames – vanaf 10u30
Tot wat is Tia Hellebaut (34) -na twee bevallingen aan haar derde comeback bezig- nog in staat? Niemand die het antwoord kent, ook zij zelf niet vermoeden we. Al zit het met het zelfvertrouwen van onze medaillehoop wel goed: op training springt ze héél hoog (dixit haarzelf) en voor een competitiebeest als Hellebaut, die kickt op de adrenaline van een wedstrijddag, is dat meer dan hoopgevend. Deze eerste kwalificatiereeks zal al veel duidelijkheid scheppen. Wie zit er in vorm en maakt bij afwezigheid van topfavoriete Blanka Vlasic aanspraak op goud? Grootste uitdagers voor Hellebaut lijken de Amerikaanse Chaunte Lowe, de Russische Anna Chicherova, de Duitse Ariane Friedrich en de Bulgaarse Venelina Veneva. Elk toernooi sneuvelen er wel toppers in die kwalificaties, hopelijk niet onze ‘gouden Tia’.

Kwalificaties 4 x 400 meter bij de mannen – vanaf 12u35 De finale van de 400 meter draaide voor de broers Borlée op een ontgoocheling uit. Vijfde en zesde is verre van slecht natuurlijk, maar stiekem had de spurtende tweeling op een medaille gehoopt. Een herkansing krijgen ze in deze 4 x 400 meter, waarin België als één van de outsiders voor een medaille geldt na hun knappe prestatie (goud!) op het voorbije EK in Helsinki. In heat 1 nemen ze het op tegen sterke landen als Groot-Brittannië, Trinidad & Tobago en Cuba, maar ontlopen ze gelukkig wel echte toppers als VS, Jamaïca en Bahamas , die allen in heat 2 ingedeeld werden. Kwalificatie voor de finale op vrijdag moet dus kunnen.

Finale 200 meter bij de mannen – vanaf 21u55 Yohan Blake vs Usain Bolt, deel 2. De twee landgenoten en vrienden gunnen elkaar het succes en Bolt ontfermt zich over de jongere Blake als een goede vader. Maar toch is het duidelijk dat puur sportief gezien deze twee Jamaicanen elkaars grootste rivalen zijn. In de koninklijke 100 meter was het uiteindelijk ‘Lightning Bolt’ die zichzelf opvolgde als sprintkampioen, met Blake als bijna logische tweede. De 200 meter staat in de atletiekwereld te boek als the next big thing na het absolute topnummer van de 100 meter. Blake zette daar dit jaar al snellere tijden op neer dan Bolt. Op de snelle piste in Londen ligt ook een nieuw wereldrecord (19.19″) binnen de mogelijkheden, zeker als Blake en Bolt erin slagen elkaar te pushen tot het uiterste en het -zoals voorspeld- droog blijft boven Engeland. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content