Wat u niet mag missen op de Olympische Spelen (12 augustus)

© BELGA

Drie tips voor de laatste dag van Londen 2012.

Mountainbike bij de mannen, vanaf 14u30 Onze laatste twee kansen op een medaille komen hier aan de start: Kevin Van Hoovels en Sven Nys. Voor veldrijder Nys sowieso al een knappe prestatie dat hij in Londen als mountainbiker aanwezig kan zijn. Van Hoovels zal het grote publiek dan weer leren kennen hebben als de balende verliezer op het voorbije BK mountainbike. Van Hoovels verloor er in een ultieme sprint van Kevin Pauwels (ook al een veldrijder) en wist zich nadien met zijn frustratie, woede en verdriet geen blijf. Helaas voor hem werd alles van nabij gefilmd en op You Tube gesmeten. Nu goed, het zou zonde zijn om Van Hoovels enkel voor die uitval te stigmatiseren. Hij is een uitstekend mountainbiker. Volgens bondscoach Rudy De Bie moet een plek binnen de top vijftien mogelijk zijn.

Van Sven Nys verwacht De Bie zelfs nog wat meer: top tien. Dat heeft veel te maken met het technische en snelle parcours, wat de man uit Balen goed moet liggen. “Ik hoop op een top 8, maar veel zal afhangen van de eerste ronde. Ik verwacht dan veel valpartijen. Ik moet proberen veel renners in te halen zonder te veel krachten te verspelen. De conditie is goed en op technisch gebied zit ook alles snor”, blikte Nys alvast vooruit bij de collega’s van Sporza.

Closing ceremony, vanaf 22u

De openingsceremonie was al een knap staaltje dramatiek en enscenering van regisseur Danny Boyle (bekend van onder meer ‘Trainspotting’) en dan mag de slotceremonie uiteraard niet onder doen. De organisatie doet er alles aan om nog zoveel mogelijk geheim te houden, maar ondertussen lekte al uit dat er komische intermezzo’s zullen zijn (zo zal bijvoorbeeld Eric Idle van Monty Python opdraven), zal het decor bestaan uit replica’s van de Big Ben, de Tower Bridge en St Paul’s Cathedral, en zal er zeer veel ruimte voor muziek worden gelaten. Worden aangekondigd: Adele, Spice Girls, Pet Shop Boys, George Michael, Annie Lennox, Brian May, Tinie Tempah en Jessie J.

Maar de sterren van de avond zijn natuurlijk de atleten zelf. Anders dan bij de openingsceremonie zullen zij zich deze avond niet per land presenteren, wel als één grote groep. En wie weet zorgt dat ook ditmaal voor onverwachte taferelen zoals toen onze landgenoot Filip Meirhaeghe in 2000 te Sydney op het podium kroop, maar daar ook weer snel afgesleurd werd door enkele potige veiligheidsagenten. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content