Red Dragons ‘ambiëren top acht op EK volleybal’

© BELGA

De voorbereiding verliep moeizaam, maar bondscoach Dominique Baeyens start met ambitie aan het EK volleybal en hoopt stiekem op een stunt van zijn Belgische mannen in de openingsmatch tegen wereldkampioen Polen.

Na een heel geslaagde World Leaguecampagne, waarin België zijn poule won en zo de Final Four van groep 2 bereikte, verliep de laatste rechte lijn richting EK de voorbije weken erg moeizaam. De Red Dragons puurden slechts twee winstpartijen op een totaal van negen voorbereidingswedstrijden. ‘Het was geen voorbereiding zoals ik ze vooraf gehoopt had,’ is Baeyens eerlijk, ‘maar daar zijn objectieve redenen voor. Met Matthias Valkiers en Simon Van de Voorde begonnen we met twee geblesseerde spelers aan de campagne.’ Desondanks haalden ze de selectie en vielen Matthijs Verhanneman – in laatste instantie ten voordele van Tomas Rousseaux – en Martijn Colson, net als Van de Voorde een middenman, af.

De erg matige voorbereiding zorgde niet voor twijfel bij de coach, noch bij de spelers, meent Baeyens. ‘Uiteraard heb je het liever anders. We moesten wroeten, werken, maar niet met angst of twijfels. Een en ander is ook een gevolg van onze planning. We kozen er heel bewust voor om ons de eerste weken te concentreren op de fysieke paraatheid, omdat ik vond dat we op dat domein een beetje gefaald hadden op het WK vorig jaar. Dat gaat wat ten koste van het volleybaltechnische en -tactische, maar ik ken de mogelijkheden van deze groep. Enkele maanden geleden speelden we een schitterende World League. De basiskwaliteit is aanwezig en ik ben ervan overtuigd dat we er zullen staan op het moment dat het moet. Het is niet mijn ambitie om kampioen van de oefenwedstrijden te worden.’

Top 8

Die doelstelling moeten de volleyballers realiseren op het EK (van 9 oktober tot 18 oktober in Bulgarije en Italië). Om zich opnieuw rechtstreeks te kwalificeren voor de kwartfinales moet België zijn poule winnen. Een haast onmogelijke opdracht met wereldkampioen Polen als een van de tegenstanders. ‘Ik ga er altijd van uit dat niets onmogelijk is in de sport. In de eerste plaats gaan we proberen optimaal te presteren en dan moeten we erop rekenen dat zo’n ploeg ons onderschat. Polen heeft een slopende World League en World Cup achter de rug en kwalificeerde zich daarbij nog niet voor de Olympische Spelen. De vraag is hoe ze daarmee zullen omgaan. Die factoren samen kunnen ertoe leiden dat je misschien toch kan stunten.’

Tweede of derde worden in de poule van vier, de play-offs halen, is hoe dan ook een must. Naast Polen (nummer 3 op de wereldranglijst), gaat België (21) ook de strijd aan met Slovenië (39) en Wit-Rusland (54). ‘Die play-offs halen, is de eerste horde die mijn team móet nemen.’ In die play-offs wacht de tweede of derde van de poule met Bulgarije (7), Duitsland (10), Nederland (25) en Tsjechië (27). ‘Op een EK is niets gemakkelijk, maar als we ons beste niveau halen, is er veel mogelijk. Ook tegen een topnatie als Duitsland. Laat ons zeggen dat we na onze zevende plaats in 2013 opnieuw de top 8 ambiëren. Dat zou een mooi resultaat zijn. Vanaf dat punt kijken we verder en mogen we altijd dromen’, aldus Baeyens in Sport/Voetbalmagazine.

(Roel Van den Broeck)

Lees de hele reportage over het EK volleybal in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 7 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content