Vertonghen: ‘Hazard zal er tegen Algerije wel staan’

© Image Globe
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Jan Vertonghen neemt het op voor Eden Hazard, zijn partner in crime op de linkerflank bij de Rode Duivels, na diens mindere WK-voorbereiding.

Eden Hazard kreeg flink wat kritiek te verwerken voor zijn apathische optredens in de oefenwedstrijden tegen Luxemburg, Zweden en Tunesië. Maar Jan Vertonghen, die samen met Hazard de linkerflank vormt van de Rode Duivels, breekt in Het Laatste Nieuws een lans voor zijn collega.

Vertonghen: “Eden is iemand die zijn vrijheid nodig heeft en die je hem ook moet geven -de trainer doet dat. Het is een genot om met hem te spelen. Je moet het team niet per se rond hem bouwen, maar wel beseffen dat hij wedstrijden voor ons kan beslissen. Ondanks de mindere voorbereiding, ja. Eden kan je inzake mentaliteit wat vergelijken met Messi. Hij is gewoon iemand die piekt. Ik denk niet dat het hem uitmaakt of hij nu in die drie wedstrijden tien goals heeft gemaakt of hij minder aanwezig was. Hij zal er dinsdag (tegen Algerije, nvdr) gewoon staan. Hij kan zich uitstekend focussen. Ik twijfel geen moment aan hem. Hij zal zijn kwaliteiten wel laten zien.”

Verdedigende taken

Hazard heeft tevens de bedenkelijke reputatie geen al te harde werker te zijn. Niet op training, maar ook niet tijdens de wedstrijden, waarin hij zijn verdedigende taken soms durft te verwaarlozen. Vroeger nog veel vaker dan nu. Maar ook dat weerlegt Vertonghen. “Aanvallers hebben er sowieso minder gevoel voor, maar Eden heeft wel de wil om het te doen. Dan is het aan mij om hem daarin te helpen. Ook iets wat ik heb moeten leren. Of dat nu Dries, Nacer of Eden is, ik moet die jongens sturen om het mezelf makkelijker te maken.”

“Nacer is, denk ik, de beste op dat gebied. Die zal altijd zijn verdedigende taken opknappen en is er zich ook heel bewust van. Maar als Eden de juiste sturing krijgt, kan hij dat ook. Hij heeft in de kwalificatiecampagne krediet opgebouwd, maar als je Dries en Nacer ziet invallen tegen Tunesië voel je dat er iets achter zit. De trainer moet straks beslissen, maar… ik denk niet dat Eden er slecht op staat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content