Vechtsporten met een + Extra kansen voor kwetsbare jongeren

Sport speelt een belangrijke rol in onze maatschappij. Het is uiteraard gezond, maar sporten brengt ook mensen samen. In het boek Vechtsporten met een + geven de auteurs een antwoord op hoe vechtsport een uitweg kan zijn voor maatschappelijk kwetsbare jongeren.

Zij voelen zich vaak aangetrokken tot deze sporten. De overheden en jeugdwerkorganisaties gebruiken de laatste tijd deze vechtsporten om een sociale meerwaarde te creëren bij achterstandsgroepen, een zogenaamd sport-plusinitiatief. In de literatuur zijn er evenwel tegenstrijdige stellingen te vinden betreffende de toegevoegde waarde van vechtsportbeoefening bij jongeren in het algemeen. Agressie te wijten aan deze vechtsporten is vaak een struikelblok. De schrijvers proberen die vooroordelen tegen te gaan en bespreken zowel de ‘harde’ als de ‘zachte’ vechtsporten. Boksen, capoeira, sumoworstelen of kickboksen, alle vechtsporten worden kort geplaatst. Nadien gaat het boek verder met methodieken van bestaande vechtsportpraktijken in Vlaanderen en de omliggende landen. Tussendoor krijgt de lezer enkele voorbeelden te zien van hoe trainers bepaalde situaties met jongeren aanpakken en oplossen. Verder krijg je ook info over de benodigdheden en begeleiding die nodig zijn om een sociaal vechtsportproject zelf op te starten en te laten slagen. Het boek dient om beleidsmakers te inspireren en te stimuleren en is een interessant hulpmiddel voor ondernemers en organisatoren. (MSA)

‘Vechtsporten met een +. Extra kansen voor kwetsbare jongeren’ van Marc Theeboom & Ellen Verheyden verscheen bij Uitgeverij Vubpress/Academic en Scientific Publishers telt 239 pagina’s en kost € 24,95.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content