Usain Bolt ziet zichzelf niet als redder van de sport

© REUTERS

Usain Bolt heeft zondag in Peking zijn wereldtitel op de 100 meter verlengd. In een duel met de gecontesteerde Justin Gatlin haalde hij het met één honderdste van een seconde. “Maakt dat me de redder van de atletiek? Dat is niet aan mij om te zeggen”, aldus de Jamaicaan.

“Ik was hier gekomen om mijn legende groter te maken, om te winnen en zo mijn zegereeks op grote kampioenschappen voort te zetten.”

Justin Gatlin was het afgelopen seizoen op het koningsnummer ongeslagen. “Het was zonder twijfel de zwaarste wedstrijd uit mijn carrière om de titel te behouden. Mijn coach en ik wisten ook dat Gatlin op kampioenschappen zijn niveau nog kan opkrikken. Als ik hier wilde winnen, moest ik heel sterk lopen”, aldus de wereldrecordhouder (9.58). “Ik ben trots op mezelf. Dit seizoen kende ik veel hoogtes en laagtes, dit is een grote overwinning. Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld. Atleten die dat doen hebben op voorhand al verloren.” Bolt veroverde zijn derde wereldtitel op de 100 meter, zijn negende in alle disciplines samen. Dat maakt hem de meest gelauwerde atleet in de geschiedenis van het WK. “Ik wil de beste atleet uit de geschiedenis worden en dat kan alleen door trofeeën te winnen. Ik wil de onbetwiste nummer een blijven tot het einde van mijn carrière”, aldus Bolt. Naast een derde medaille op de 100 meter mikt Lightning Bolt in Peking ook op een vierde op de 200 meter (na 2009, 2011 en 2013). Daarin wacht opnieuw een spannend duel met de Amerikaan Gatlin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content