Turkije vraagt uitlevering NBA-ster Enes Kanter

© Belga Image

Het parket in Istanboel heeft de uitlevering gevraagd van de Turkse basketbalspeler Enes Kanter, een uitgesproken criticus van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Dat meldt de krant Sabah.

‘Ik heb geen schrik van u’, schreef Kanter dinsdag in het Turks op Twitter, waarbij hij een Turks mediabericht over de vraag tot uitlevering voegde.

De 26-jarige Kanter speelt als center voor de New York Knicks in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Hij had Erdogan onlangs als een ‘krankzinnige’ en ‘maniak’ omschreven. Eerder had hij de Turkse president ook al een dictator genoemd.

De basketter houdt Erdogan en de Turkse regering ervoor verantwoordelijk dat hij niet naar Londen kan afreizen voor de wedstrijd tegen de Washington Wizards op donderdag, als onderdeel van de NBA Global Games.

Volgens de krant Sabah diende het parket ook een verzoek in om Kanter op de zogeheten ‘Red Notice’-lijst van Interpol te plaatsen. De verzoeken van het parket moeten worden aanvaard door een rechtbank.

De krant meldt nog dat de vraag tot uitlevering verband houdt met beschuldigingen dat Kanter deel uitmaakt van een terroristische organisatie.

De NBA-ster is een aanhanger van predikant Fetullah Gülen, die volgens de Turkse president achter de mislukte staatsgreep in juli 2016 zit. Gülen leeft in ballingschap in de VS.

Zijn Turks paspoort is in mei 2017 ingetrokken, toen hij zich in Europa bevond.

Partner Content