Vlaamse tennisvereniging ziet toekomst hoopvol tegemoet

© BELGA

Sport/Voetbalmagazine sprak met Kim Vanrutten, technisch directeur van de Vlaamse tennisvereniging. Hij ziet België ook in het post-Clijsterstijdperk resultaten halen.

Sport/Voetbalmagazine sprak met Kim Vanrutten, technisch directeur van de Vlaamse tennisvereniging. Hij ziet België ook in het post-Clijsterstijdperk resultaten halen.

Limburger Kim Vanrutten is al vijf jaar technisch directeur van de Vlaamse Tennisvereniging. Hoe moet het nu verder met dat Belgische tennis, zes maanden na het afscheid van Kim Clijsters?

“Spelers in de top honderd krijgen moet altijd onze ambitie zijn,” is Vanrutten ferm. “Dat is het minste waar we tevreden mee mogen zijn. En gezien de resultaten van onze junioren in de grandslamtoernooien en de rankings in de jeugdcategorieën moeten we in staat geacht worden dat te verwezenlijken.”

Ook al wordt de sport en dus de concurrentie alsmaar groter. “Elk pietluttig landje heeft tegenwoordig een ITF-toernooi (kleinste opstaptoernooitjes voor profs, nvdr). In België bestaan die ook wel maar misschien moeten we eraan denken om wat meer internationale jeugdtoernooien uit te bouwen, met die ervaring zullen talentvolle jongeren beter gewapend zijn om het als prof te maken. Maar bon, zelfs al ben je op je achttiende bij de beste junioren, dat wil wel nog niet zeggen dat je op je 20e in de top 30 van de wereld staat bij de profs. Die overgang blijft altijd een beetje afwachten en neemt meer en meer tijd in beslag.”

In hoeverre moet de VTV meegaan in die overgang tot een geslaagde profspeler? Vorig jaar nog werd Kirsten Flipkens op haar 26e opzijgeschoven. “Het financiële moet ook in overweging genomen worden, hé”, zegt Vanrutten. “Een heel jaar individuele begeleiding kost ons meer dan 100.000 euro. Moet dat geld naar profspelers, die eigenlijk min of meer voor zichzelf moeten kunnen zorgen, gaan en moeten we dat dan de jeugd onthouden? Van iemand voor wie we zoveel gedaan hebben vragen we ook een beetje return. Een bijdrage betalen of al eens alleen reizen. De appreciatie moet van twee kanten komen, hé.”

Flipkens vond uiteindelijk onderdak bij Clijsters, een naam die ook wel eens valt bij de VTV. “Haar op een of andere manier voor onze kar spannen, zit in mijn hoofd, ja. Wij proberen elke persoon met ervaring in te schakelen. En als je Kim hebt, waarom niet dan? Maar misschien is het daar nu nog iets te pril voor.” (FD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content