Tennis in 2016: het kan niet beter

© BELGA

Chris Tetaert blikt vooruit naar wat het tennisjaar 2016 voor België zal brengen.

Een zekerheid: 2016 wordt nooit zo goed als het voorbije jaar, toen de Belgische Daviscupploeg zich voor het eerst sinds 1904 voor de finale plaatste. Mooi, maar te relativeren. Titelverdediger Zwitserland en Canada zakten met een B-ploeg naar ons land af, terwijl Argentinië al lang geen tennisgrootmacht meer is. De enige tegenstander die er wel toe deed, Groot-Brittannië (lees: Andy Murray), was in Gent veel te sterk voor het team van kapitein Johan Van Herck, wél verkozen tot Ploeg van het Jaar en hoofdrolspelers in een dolle driedaagse in Flanders Expo.

De nieuwe campagne kondigt zich als moeilijk aan, met een duel tegen Kroatië, dat drie spelers in de top honderd – Marin Cilic (13), Ivo Karlovic (23) en Borna Coric (44) – heeft. Haalbaar, maar mits winst moeten David Goffin en co. op bezoek bij de Verenigde Staten of Australië, Daviscupprijsbeesten.

Goffin (25 jaar) bereikte in juli zijn beste ranking ooit (14e) en sloot het seizoen af op de 16e plaats, maar botste tegelijk op zijn limieten. Geen enkele wedstrijd gewonnen tegen een speler die in de top tien staat, in de grand slams alleen op Wimbledon voorbij de derde ronde geraakt. De werkpunten zijn duidelijk: service, netspel en meer regelmaat in zijn spel proberen te leggen. De lat kan nog iets hoger, wat van Steve Darcis (ATP 86) niet verwacht mag worden: 31 jaar en een lichaam dat door blessures werd gesloopt.

Ruben Bemelmans (27 jaar, ATP 109) en Kimmer Coppejans (21 jaar, ATP 130) doken het voorbije jaar voor het eerst de top 100 binnen, maar moesten enkele plaatsjes inleveren en zijn daardoor niet rechtstreeks geplaatst voor de Australian Open, de eerste grand slam van het seizoen. Bemelmans toonde tegen Andy Murray mooie dingen, maar vooral Coppejans (nummer zeven van de wereld bij spelers jonger dan 22 jaar) mag hopen op een goed 2016.

Bij de dames staan drie Belgische speelsters in de top 100: Yanina Wickmayer (26 jaar, WTA 41), Alison Van Uytvanck (21 jaar, WTA 44) en Kirsten Flipkens (29 jaar, WTA 85), het trio dat rechtstreeks naar de hoofdtabel in Melbourne mag. Van Uytvanck verbaasde op Roland Garros, waar ze de kwartfinales haalde, en staat in haar leeftijdscategorie (min 22 jaar) zesde, een plaatsje hoger dan het Canadese ‘wonderkind’ Eugenie Bouchard. De Vilvoordse tennisster was zelfs even de beste Belgische, tot Wickmayer in Carlsbad haar vijfde WTA-titel uit haar wispelturige carrière – doorspekt met eindeloze trainerswissels – pakte. De Spelen in Rio staan met stip in haar agenda, een ambitie die de drie tennisvrouwen mogen koesteren.

Joachim Gérard, in 2013 nog verkozen tot Paralympiër van het Jaar, mag volgende zomer zelfs dromen van een olympische medaille. De 27-jarige rolstoeltennisser uit Ukkel won onlangs in Londen de Masters tegen het nummer 1 van de wereld, Shingo Kunieda, die de vorige drie edities van de Masters had gewonnen en 77 matchen op rij ongeslagen was. Eerste grote afspraak van 2016: Melbourne, vanaf 18 januari.

Chris Tetaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content