Hoe Novak Djokovic een coup binnen de ATP inleidde

© Belga Image
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

De ATP Finals verhuizen na 12 jaar van Londen naar Turijn, maar achter de schermen van de Association of Tennis Professionals leidde Novak Djokovic een verbeten gevecht met voorzitter Chris Kermode. En Nole won.

De oude knieën en heupen van Roger Federer, Rafael Nadal of Andy Murray zullen het wellicht niet meer meemaken, maar in de herfst van 2021 is Turijn voor het eerst gastheer van de ATP Finals, waar de beste acht tennismannen onder elkaar uitvechten wie zich officieus wereldkampioen mag noemen.

Een mijlpaal in het professionele mannentennis, dat voorgoed afscheid neemt van The O2 Arena in Londen én Chris Kermode (54), die de masters in 2009 van Shanghai naar Londen verhuisde en tot een commercieel succes uitbouwde.

De Engelsman is sinds 2013 voorzitter van de Association of Tennis Professionals, maar leefde al die tijd in onmin met Novak Djokovic. De Servische nummer één van de wereld pleit er achter de schermen al jaren voor om het prijzengeld drastisch te verhogen, Kermode koos de weg van de geleidelijkheid en begeleidde zichzelf daardoor naar de uitgang. In maart werd hij weggestemd. ‘Een regelrechte coup, georkestreerd door Novak Djokovic’, titelde The Guardian.

Kermode had vier van de zes stemmen nodig, maar haalde alleen de drie stemmen van de toernooiorganisatoren binnen. De spelersafgevaardigden – David Edges, Alex Inglot en Justin Gimelstob – stemden tegen, waardoor de voorzitter eind dit jaar moet opstappen.

Tot grote wanhoop van de meeste vedetten van het circuit. Roger Federer wilde Djokovic nog op andere gedachten brengen, maar de Serviër ‘had geen tijd voor een gesprek’. Ook Nadal was niet te spreken over de machtsgreep. ‘Is het niet de bedoeling dat spelersvertegenwoordigers onze mening vragen? Dat is niet gebeurd.’

En, vinden de meeste volgers: de feiten kloppen niet. Dit jaar gaan de verliezers van de eerste ronde op Wimbledon naar huis met 51.000 euro, een stijging van 66 procent in de zes jaar dat Kermode aan de top van het herentennis staat.

Een toegeving van de Londense selfmade man, die op zijn zestiende van huis wegliep en in regionale toernooitjes in Australië wat zakgeld probeerde bij elkaar tennissen. Hij gaf ooit les aan prinses Diana, maar had vooral zakelijke en commerciële talenten en was de pleitbezorger van de Next Generation ATP Finals in Milaan en de World Team Cup, die in 2020 voor het eerst wordt georganiseerd. Zonder hem.

Het is een publiek geheim dat Djokovic een van de drie dissidenten – Gimelstob – als de gedroomde opvolger zag, maar dat feestje lijkt niet door te gaan. De 42-jarige ex-prof, voormalig coach van John Isner en analist voor Tennis Channel, verscheen onlangs voor een rechtbank in Los Angeles, waar hij zich moest verantwoorden voor slagen en verwondingen. Gimelstob, tweevoudig grandslamwinnaar in het dubbel, werd veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk, 60 dagen gemeenschapsdienst en het volgen van een cursus agressiemanagement. En: hij leverde vorige week z’n mandaat bij de ATP in…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content