Henin: ‘Ik ben zwaar onder de indruk van David Goffin’

© Epa

David Goffin belichaamt op het gras van Wimbledon alle Belgische hoop. Precies tien jaar geleden kwam een zekere Justine Henin er wel heel dicht bij de overwinning.

Het gras is gemaaid, de petunia’s zijn in bloei, en de aardbeien zijn geplukt… Wimbledon kan beginnen. Al sinds 1877 organiseren de All England Lawn Tennis en de Croquet Club het meest mythische tornooi van de wereld waar alle grote tennisspelers van de overwinning dromen.

Tien jaar geleden had een Belgische, Justine Henin, er bijna getriomfeerd. Op zaterdag 8 juli zwichtte de speelster onder de ogen van prins Filip en prinses Mathilde in de finale tegen Amélie Mauresmo, nummer één van de wereld, met 2-6, 6-3 en 6-4. Het was haar mooiste en tegelijk laatste kans om het enige grandslamtornooi dat ontbrak aan haar palmares te winnen.

‘Ik heb een zeer goede set gespeeld, maar ik heb dat ritme niet kunnen volhouden’, vertelde ze. ‘Het is natuurlijk hard om in de finale te verliezen. Ik ben perfectionistisch. Ik geef toe dat ik tennisgeschiedenis wou schrijven maar dat doet niets af aan wat ik presteerde in mijn carrière.’

Justine Henin, die vandaag 34 is, heeft heel lang spijt gehad van die gemiste kans. Vandaag laat de voormalige nummer één van de wereld het verleden rusten. Vorig jaar kwam ze zelfs met veel plezier terug naar de All England Club om als adviseur voor de BBC te werken.

‘Ik werkte onder meer met Pat Cash (NVDR: de Australiër die het tornooi won in 1987). Dat was zeer aangenaam. Ik geef toe dat ik vandaag Wimbledon meer apprecieer dan toen ik er speelde. Roland Garros blijft het tornooi van mijn hart, ook al moet ik erkennen dat Wimbledon een uitzonderlijke en magische plek is.’

Justine Henin heeft nu een nieuw leven. Ze is mama van de driejarige Lalie en beheert haar academie in Limelette. Ze volgt minder het tennis dan vroeger maar klom dit jaar terug op het circuit om de 21-jarige Oekraïense Elina Svitolina (WTA 19) in Roland Garros te adviseren.

‘Het is een mooie uitdaging’, verklaarde ze. ‘Elina kwam enkele jaren geleden naar mijn academie. Het is een speelster met mooie waarden. Ik begeleid haar echt als adviseur. Ik probeer haar mijn visie bij te brengen om haar carrière te structureren. Dat is niet makkelijk want eens op het terrein coach ik soms, maar het is een boeiende ervaring. Maar ik heb ook andere passies. Als je 25 jaar lang alleen getennist hebt, heeft de wereld veel te bieden…’

Wimbledon is het enige grandslamtornooi dat nog nooit op de naam van een Belg stond. Van 27 juni tot 10 juli zal alle hoop dus op de schouders van David Goffin (ATP 11) rusten. De 25-jarige Luikenaar is de laatste tijd erg gegroeid en bereikte de kwartfinales in Roland Garros en belandde bijna in de Top 10 van de ATP.

“Ik ben zwaar onder de indruk van David. Ik denk dat we in België niet goed beseffen wat hij aan het doen is. Door Kim (Clijsters) en ik, zijn we overwinningen gewoon maar wat hij doet in het mannentennis is bewonderenswaardig. Hij kan naar de Top 10 klimmen en blijven duren. Hij is zowel bescheiden als ambitieus en intelligent. Hij is misschien niet de meest charismatische speler maar hij bracht zijn tennis naar zo’n hoog niveau dat je hem enkel kan bewonderen.

Serge Fayat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content