De sportmomenten van het jaar: de honger van Serena en de dominantie van ‘Fedal’

© Belga Image

Tot het einde van het jaar blikt redactie van Sport/Voetbalmagazine elke weekdag terug op 2017 aan de hand van de opmerkelijkste sportmomenten. Een eigenzinnige selectie. Vandaag: Serena Williams (36), Roger Federer (36) en Rafael Nadal (31) en hun honger naar bijkomend succes.

Serena Williams plaatste vorige week maandag op Instagram nog een foto van flitsende nieuwe gouden en witte tennisschoenen. De inmiddels 36-jarige Amerikaanse beviel in september nog van een dochter Alexis Olympia Ohanian Jr., maar lijkt als 23-voudig grandslamkampioene vastbesloten om in januari haar titel in Melbourne op de Australian Open te verdedigen.

Het tekent de drang naar erkenning en honger naar bijkomend succes bij de zus van Venus (37). Want na haar zwangerschap slaagde niemand er binnen de WTA Tour in om het vrouwentennis te domineren. Een schrijnende kwestie, wat wijst dat er een serieuze leegte dreigt aan te komen na een afscheid.

Het jaar van de diversiteit werd 2017, want speelsters uit kleine landen kregen door het tijdelijk afhaken van de jongste Williams de kans om groots te dromen. Zo veroverde de Letse Jelena Ostapenko op haar twintigste verjaardag de titel op Roland Garros, door vanuit een verloren positie alsnog de Roemeense Simona Halep te verslaan. En bij de US Open behaalde de Amerikaanse Sloane Stephens na chronisch blessureleed de mooiste triomf uit haar loopbaan, in een Verenigde Staten-onderonsje met haar hartsvriendin Madison Keys.

Doordat het aan een heerser ontbrak zoals Serena Williams slaagde Halep er in om als nummer één van de WTA-ranking te eindigen. Want Venus speelde amper vijftien toernooien in totaal. Groot voordeel van dit gebrek aan hiërarchie is dat het nooit meer saai is.

Ook hoopgevend is de terugkeer, na dopingschorsing, van de Russische Maria Sjarapova (31). Alleen is de vraag wie er opgewassen is tegen de winnaarsmentaliteit en fysieke power (vooral qua opslag) van ‘buitencategorie’speelster Serena Williams?

In de ATP Tour domineerde dan weer ‘Fedal’ het tennisjaar, want niemand bleek echt opgewassen tegenover de ervaring van Roger Federer (36) en Rafael Nadal (31). Hun comebacks spanden de kroon in het mannencircuit, want de twee tennisgrootheden waren al door hun aanhoudende blessureleed voor velen afgeschreven. Nadat ze in 2016 beiden vooral rustperiodes hadden ingelast voor hun lichaam, bleek dat vooral een goede ingeving. Want samen verdeelden ze dit jaar de vier grandslamtitels.

De energieke Spanjaard won voor de tiende keer op het gravel van Parijs Roland Garros en pakte ook de US Open, terwijl de eerder minzame Zwitser voor de achtste keer de beste was op het heilige gras van Wimbledon en zijn succesverhaal begon met winst (op Nadal) in de Australian Open.

Federer staat ondertussen op negentien grandslamtitels, Nadal op zestien. Daarmee zijn ze tegenwoordig de twee meest succesvolle spelers ooit uit de geschiedenis van het tennis. Nadal sluit het jaar af als nummer één van de wereldranglijst, met Federer vlak achter zich. Applaus!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content