Boze Zverev beëindigt samenwerking met coach Lendl

Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

Ivan Lendl gaf zijn nieuwe hond meer aandacht dan Alexander Zverev, beweert de jonge Duitse toptennisser.

Het leek een droomhuwelijk te worden. In augustus 2018 stond Ivan Lendl voor het eerst op de tennisbaan naast Alexander Zverev, twee maanden later won de Duitser in Londen de ATP Finals. Hij was 21 jaar, een piepkuiken in het hedendaagse mannentennis, en volgens Boris Becker ‘de nieuwe ster van het wereldtennis.’ Met dank aan Ivan, die Andy Murray tussen januari 2012 en maart 2014 van twijfelaar tot winnaar transformeerde. Olympisch kampioen en de US Open (2012), een jaar erna de Wimbledontitel. ‘Lendl kan als geen ander in het hoofd van een speler kruipen.’

Er zat even ruis op de relatie, maar na een break van meer dan twee jaar won hij zijn tweede Wimbledon en werd hij nummer één op de ranking. Tot de trainer geen uitdaging meer zag en opnieuw voor zijn grote liefde – golf – koos. ‘Golf’, zei hij, ‘geeft me iets wat ik in tennis niet vind.’

En dat scenario lijkt zich nu met Zverev (ATP 5) te herhalen. 2019 zou het jaar van zijn definitieve doorbraak worden, maar voorbij halfweg het seizoen heeft de Duitser amper een toernooitje gewonnen: de laag gequoteerde Geneva Open. De echte waardemeters, de grand slams, werden een flop. Verlies tegen Milos Raonic (ATP 17) in Australië, kansloos tegen Novak Djokovic in Parijs en in Wimbledon hét dieptepunt: weggetikt in de eerste ronde door Jiri Vesely, nummer… 124.

De schuldige? Lendl. De Duitser haalde in Hamburg hard uit naar zijn coach, not done in de wereld van het proftennis. ‘Ik heb hem gezegd dat hij meer toewijding moet tonen.’ Volgens Zverev kreeg Lendls nieuwe hond meer aandacht en laat hij ook tijdens de trainingen blijken dat hij vooral door golf gepassioneerd is. ‘Er zijn dagen dat we twee uur trainen, maar soms staat hij een half uur met de rug naar mij gekeerd en spreekt hij met anderen over zijn golfpartijtje van ’s morgens.’ Geen wonder dus dat de samenwerking vorige week eindigde.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content