Andy Murray is eerste Brit in 76 jaar die grandslamtitel wint

© AFP

De Schot won in de finale in vijf sets van de Serviër Novak Djokovic.

Voor het Verenigd Koninkrijk is de overwinning van Andy Murray een historisch moment. Het is immers 76 jaar geleden dat er met Fred Perry nog eens een Brit aan het feest was.

Murray: “Tijdens de wedstrijd denk je daar niet aan, maar bij de wedstrijdbal besef je wel dat dit een historische wedstrijd is voor mijn land. Iedereen vroeg me altijd wanneer ik mijn eerste grandslam zou winnen, ik ben dan ook blij dat het eindelijk gelukt is. Ik hoop dat ik in Britse jongeren kan inspireren om te beginnen met tennis”.

Murray mocht enkele weken geleden ook de olympische titel in het enkelspel achter zijn naam schrijven.

Vier verloren finalesDe 25-jarige Schot heeft zich in de finale van de US Open fysiek en mentaal tot het uiterste moeten drijven om niet de eerste speler ooit te worden die zijn eerste vijf grandslamfinales verloor. “Die persoon wou ik echt niet graag zijn”, verduidelijkte Murray.

Het koste hem wel bloed, zweet en tranen om Novak Djokovic opzij te zetten, maar na bijna vijf uur stond de 7-6 (12/10), 7-5, 2-6, 3-6 en 6-2 eindstand op het scorebord. “Met die wind was het echt bijzonder zwaar. Ik moest me hard concentreren op elk punt, het was niet makkelijk de bal te controleren. Ik wist dat Novak bijzonder sterk was op hardcourt, hij had hier in twee jaar geen enkele wedstrijd verloren. Ik voel nu dus vooral opluchting.” (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content