Acht matchballen, maar Van Uytvanck stunt niet tegen Petkovic in marathonmatch

© Belga Image

Op de Diamond Games in Antwerpen heeft Alison Van Uytvanck zich niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales. De 20-jarige Van Uytvanck leek op weg naar een ferme stunt tegen het Duitse reekshoofd Andrea Petkovic, maar moest ondanks 8 matchballen in de tweede set het onderspit delven na een marathonwedstrijd die maar liefst 3 uur en 20 minuten duurde.

‘Dit is heel jammer’, reageerde een zwaar teleurgestelde Van Uytvanck. ‘Die gemiste matchballen spoken nu nog door mijn hoofd. Ik heb nooit eerder zoveel matchpunten niet kunnen afmaken. Het was ook zeker één van de langste duels in mijn carrière. Ik slaag erin mee te draaien op dit hoge niveau. Dit neem ik mee voor de rest van het seizoen. Ik moet nog werken aan het afmaken van een wedstrijd als deze’.

‘Ik weet niet wat te zeggen na zo’n partij’, stelde Petkovic, die als eerste de kwartfinales bereikt. ‘Alison heeft veel potentieel. Ze beschikt over een erg goede forehand. We mogen nog veel van haar verwachten. Ik wens haar nog veel succes, maar ben toch blij dat ik aan het langste eind heb getrokken.’

Tiebreak

Het duel was het eerste tussen beide vrouwen op de WTA Tour. Alison Van Uytvanck, die de Slovaakse Magdalena Rybarikova had uitgeschakeld, was niet meteen onder de indruk van Andrea Petkovic (27). Het nummer 103 van de wereld ging bij 1-1 door de opslag van de Duitse, die in haar loopbaan al vijf WTA-titels veroverde. Van Uytvanck moest echter haar twee volgende opslagbeurten inleveren: 2-5. Onze landgenote, die in de rally’s stevig weerwerk bood, gaf zich niet gewonnen en realiseerde een break na 0-40 op de opslag van haar opponente. Bij 5-5 kreeg Van Uytvanck maar liefst vijf breakkansen, maar ze kon er geen enkele verzilveren. In een spannende tiebreak trok ze met 9/7 dan toch aan het langste eind.

Acht matchballen

In de tweede set verloor Van Uytvanck snel haar opslagspel (0-2), om vervolgens weer het evenwicht te herstellen (2-2). Een medische time-out van Petkovic leek Van Uytvanck even uit haar ritme te halen. Het derde reekshoofd stoomde door naar 3-5. Van Uytvanck herpakte zich (5-5) en kreeg bij 6-5 acht matchballen op de service van Petkovic, maar de Duitse plooide niet. Opnieuw moest een tiebreak voor de beslissing zorgen. Deze keer was Petkovic de sterkste: 5/7.

Petkovic vond het welletjes en tenniste zich in de derde set naar een 0-4 voorsprong. Van Uytvanck was nog niet moegestreden en lukte een tegenbreak. Petkovic maakte uiteindelijk met 2-6 een einde aan een erg intensieve wedstrijd.

Belgen

Met Van Uytvanck verdwijnt de laatste Belgische deelneemster op de Diamond Games. Eerder verloor Kirsten Flipkens in de eerste ronde met 6-3 en 6-2 van de Roemeense Monica Niculescu. Dinsdag werden ook Yanina Wickmayer en Klaartje Liebens uitgeschakeld in de eerste ronde.

In de kwartfinales speelt Petkovic tegen de winnares van het duel tussen de Nederlandse Indy de Vroome en het Slovaakse zesde reekshoofd Dominika Cibulkova. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content