Sport in 2015: 11 data om in uw agenda aan te vinken

© Belga Image

Sportevenementen om nu al naar uit te kijken.

Wintersport

Schaatser Bart Swings is erop gebrand om dit jaar door te stoten naar de absolute wereldtop. Op de Olympische Winterspelen in Sotsji greep hij net naast een medaille, maar dit seizoen wil hij meer dan de Nederlanders het vuur aan de schenen leggen. De 23-jarige Leuvenaar laat daarom het WK skeeleren aan zich voorbijgaan en heeft met Rutger Tijssen de voormalige coach van schaatslegende Sven Kramer achter zich. De hoofddoelen van Swings zijn het WK afstanden in Heerenveen (13 – 15 februari) en het WK allround in Calgary (6 – 8 maart). Daar zal duidelijk worden of onze landgenoot erin geslaagd is om de kloof met de Nederlandse wereldtoppers te dichten.

Voetbal

Met een 5 op 9 na drie speeldagen (winst tegen Andorra en gelijke spelen tegen Bosnië en Wales, nvdr.) hebben de Rode Duivels hun favorietenrol in de EK-kwalificatiecampagne nog niet echt waargemaakt. De troepen van bondscoach Marc Wilmots staan daarmee op de vierde plaats in groep B en moeten dus uit hun pijp komen willen ze zich plaatsen voor het eindtoernooi in 2016 in Frankrijk. Op 28 maart pikken ze de draad weer op, thuis tegen het verrassende Cyprus (6 punten). Drie dagen later, op 31 maart, volgt de inhaalwedstrijd uit bij groepsleider Israël. De laatste drie duels zijn in Wales (12 juni), thuis tegen Bosnië (3 september) en in Cyprus (6 september). De loting voor Euro 2016 vindt plaats op 12 december.

Wielrennen

De Tour de France doet na 2014, toen de vijfde rit in Ieper startte, ook in 2015 ons land weer aan, en dat voor anderhalve dag. De derde etappe start op 6 juli in Antwerpen en komt aan op de Muur van Hoei. De dag nadien start de vierde etappe in Seraing, waarna de karavaan ons land weer verlaat. De 102e editie van de Tour start op 4 juli in het Nederlandse Utrecht en eindigt op 26 juli traditiegetrouw in Parijs.

Hockey

In het Olympisch Park in Londen vindt van 21 tot en met 30 augustus het EK hockey plaats. Onze Red Lions en Red Panthers, de nationale mannen- en vrouwenhockeyploeg, zullen er zich in de eerste plaats proberen te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Maar voor de Red Lions is dat niet genoeg, ze willen minstens evengoed doen als hun zilveren medaille op het EK 2013 in Boom. Ook de Red Panthers moeten in Londen op een medaille mikken. Na het opstappen van Marc Lammers na het WK 2014 in Nederland, trekken de Red Lions bovendien met een nieuwe bondscoach naar Londen, Lammers’ ex-assistent Jeroen Delmee. De mannen nemen het in de poulefase op tegen titelverdediger Duitsland, Ierland en Frankrijk, de vrouwen tegen titelverdediger Nederland, Spanje en Polen.

Basketbal

Van 5 tot en met 20 september staat het Europees kampioenschap basketbal op het programma. Omdat Oekraïne zich door het binnenlands conflict als organisator moest terugtrekken, gaat de eerste fase van het toernooi door in vier verschillende landen. Onze Belgian Lions, die zich voor de derde keer op rij kwalificeerden, nemen het van 5 tot 10 september in de Letse hoofdstad Riga op tegen Letland, Estland, Litouwen, Tsjechië en Oekraïne in groep D. De eerste vier van de groep gaan door naar de achtste finales, die vanaf 12 september in het Franse Rijsel gespeeld worden. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content