Snookervedette Jimmy White doet boekje open over drank-, drugs- en gokverslaving

© Belga Image
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

Op 6 mei valt in Sheffield het doek over het WK snooker. In de marge sprak tv-analist én zesvoudig finalist Jimmy White (56) over zijn aanhoudend gevecht tegen drank en drugs. En over zijn comeback.

Luca Brecel ging er net als de voorbije twee jaar in de eerste ronde van het WK uit en vijfvoudig wereldkampioen Ronnie O’Sullivan werd door een amateurspeler vernederd, maar hét nieuws werd geschreven door Jimmy White.

Op de drempel van zijn 57e verjaardag overleefde de People’s Champion de eerste ronde van de kwalificaties, waarna hij sneuvelde tegen Ali Carter, nummer 19 op de wereldranglijst. ‘Heel erg ontgoocheld. Ik heb drie maanden hard gewerkt en realiseerde op training een paar keer een maximumbreak, maar ik denk dat ik het té veel wilde’, vertelde White achteraf.

Maar, verzekerde het nummer 79 op de wereldranglijst: hij is nog niet klaar met snooker. ‘Ik rook en drink niet meer’, verbaasde White, die in zijn gloriejaren vocht tegen drank en drugs, door zijn gokverslaving meer dan anderhalf miljoen euro verloor en teelbalkanker overwon.

‘Ik was nog geen 20 jaar toen ik cocaïne ontdekte, later begon ik crack te roken. Ik heb toernooien gespeeld én gewonnen waar ik me niets meer van kan herinneren’, vertelde De Wervelwind aan The Guardian.

Een nieuwe relatie met een jonge vriendin, de 32-jarige Jade Slusarczyk, en de dood in 2010 van zijn goede vriend en idool Alex Higgins, met wie hij vele nachten in bars had rondgehangen, opende hem de ogen. De Ier was meer dan tien jaar ouder, maar de twee waren soulmates die de liefde voor vrouwen, drank en coke deelden.

‘Ik heb de laatste maanden van zijn leven, na een langdurige behandeling tegen keelkanker, van dichtbij meegemaakt. Het was vreselijk. We gaven hem 30.000 euro voor een nieuw gebit, maar voor een zware gokker is zo’n som geld net hetzelfde als heroïne geven aan een drugverslaafde.’ Toen Higgins op zijn 61e overleed, woog hij nog amper 38 kilogram. ‘Die dag heb ik gezworen: dat wil ik nooit meemaken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content