Russische atleten uitgesloten van deelname aan Paralympische Spelen

© reuters

Alle Russische atleten worden uitgesloten van deelname aan de Paralympische Spelen. Dat heeft het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) zondag laten weten.

De beslissing komt er na het dopingschandaal dat Richard McLaren, onafhankelijk onderzoeker bij het wereldantidopingagentschap Wada, bij Russische atleten aan het licht bracht.

‘Corrupt’

Rusland mag dus niet deelnemen aan de Paralympische Spelen die van 7 tot 18 september in het Braziliaanse Rio de Janeiro plaatsvinden. De Paralympische Spelen zijn de Olympische Spelen voor mensen met onder meer een lichamelijke handicap, visuele beperking en/of hersenverlamming.

“Het antidopingsysteem in Rusland is stuk corrupt en volledig gecompromitteerd”, zei IPC-voorzitter Philip Craven op een persconferentie. De vastberadenheid van zijn organisatie staat in schril contrast met de tweeslachtige houding van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nadat het McLaren-rapport op 18 juli naar buiten kwam.

Dat comité schoof de hete aardappel over de al dan niet deelname aan de Olympische Spelen van Russische atleten door naar de individuele internationale sportfederaties. Het IPC nam de beslissing om Rusland volledig uit te sluiten van deelname aan de Paralympische Spelen unaniem.

Moskou in beroep?

Moskou kan nog beroep aantekenen tegen de beslissing bij het Internationaal Sporttribunaal TAS in Lausanne. Het heeft 21 dagen om bezwaar aan te tekenen.

De Paralympische Spelen starten over precies een maand. De Russische minister van Sport Vitali Moutko heeft de beslissing van het IPC ‘onvoorstelbaar’ genoemd. Hij beloofde zijn ‘volledige steun’ aan het Russisch Paralympisch Comité.

Het rapport van Richard McLaren voor het Wada bracht een door de staat gesponsord dopingprogramma aan het licht in verschillende olympische sporten en paralympische disciplines in Rusland. Het schandaal had betrekking op de Olympische winterspelen van Sotsji in 2014. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content