Proces-Pistorius nadert ontknoping: hoe zat het ook alweer?

© Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Het proces tegen de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius hervat met de slotpleidooien. Het verdict wordt tegen eind augustus verwacht. Een recapitulatie.

Het Zuid-Afrikaanse Openbaar Ministerie beschuldigt Oscar Pistorius (27) van moord met voorbedachten rade op zijn vriendin Reeva Steenkamp.

Voorbedachtheid?

De atleet die met twee beenprothesen loopt, schoot het twee jaar oudere fotomodel dood in de vroege ochtend van 14 februari 2013 – uitgerekend Valentijnsdag dus – in zijn toenmalige woning in Silverwoods Country Estate in de hoofdstad Pretoria. Steenkamp bevond zich op dat moment achter een gesloten deur in de badkamer. Ze werd geraakt in het hoofd en de hand en stierf ter plaatse.

Pistorius ontkent voorbedachtheid. Hij heeft altijd volgehouden dat hij dacht dat Steenkamp een inbreker was en dat hij in paniek was geraakt.

De aanklagers voeren echter aan dat het koppel een hevige ruzie had en dat Pistorius wel met voorbedachten rade handelde. Volgens de politie waren er ten huize Pistorius al eerder incidenten geweest ‘die onder de noemer van huiselijk geweld kunnen vallen’.

Pistorius schoot zijn vriendin Steenkamp dood op Valentijnsnacht 2013
Pistorius schoot zijn vriendin Steenkamp dood op Valentijnsnacht 2013© AFP

Tragisch

Tijdens het proces voor de rechtbank in Pretoria, dat op 3 maart begon, schilderde openbaar aanklager Gerrie Nel Pistorius af als een op wapens verlekkerde, bezitterige en jaloerse man die vaak agressief was tegenover Steenkamp.

Pistorius’ advocaat Barry Roux voerde dan weer aan dat door het leven van de loper een rode draad van tragedies loopt, zoals zijn dubbele beenamputatie als baby en de dood van zijn moeder op jonge leeftijd.

Psychiatrisch onderzoek

Het proces tegen Pistorius lag in juni een maand stil om psychiatrische deskundigen toe te laten om uit te zoeken of hij al dan niet toerekeningsvatbaar is voor moord. Drie psychiaters en een psycholoog onderzochten 30 dagen lang zijn mentale toestand in een psychiatrische instelling in Pretoria. De atleet kwam er dagelijks op consultatie.

Het psychiatrisch onderzoek kwam er op vraag van de openbare aanklager, nadat een getuige van de verdediging, forensisch psychiater Merryl Vorster, had gesteld dat Pistorius leidt aan een ‘abnormale angststoornis’. Die zou zijn beslissingen tijdens de fatale nacht in februari 2013 beïnvloed kunnen hebben.

Bij de hervatting van het proces op 30 juni luidde de conclusie van de psychiatrische observatie dat Pistorius aan geen mentale stoornis of ziekte leed toen hij Steenkamp doodschoot. Volgens openbaar aanklager Gerrie Nel blijkt uit het rapport dat de atleet volledig toerekeningsvatbaar was op de dag van de feiten.

De verdediging merkte op dat Pistorius volgens het rapport wel lijdt onder een zware posttraumatische stoornis en zelfmoordneigingen heeft. Hij zou veel verdriet hebben over zijn gedode vriendin en heeft daarom verder therapeutische hulp nodig.

25 jaar

De komende weken zullen Nel en Roux hun slotpleidooien houden voor rechter Thokozile Masipa. Het verdict wordt tegen eind augustus verwacht, bijna zes maand dus na de start van het proces.

Wordt Pistorius schuldig bevonden aan moord met voorbedachten rade, dan riskeert hij minstens 25 jaar cel.

Proces van de eeuw

Het proces-Pistorius is sterk gemediatiseerd in Zuid-Afrika en wordt het ‘proces van de eeuw’ genoemd. Pistorius was een nationale held. Hij werd geamputeerd onder zijn knieën toen hij 11 maanden was en loopt met twee carbonprotheses, vandaar zijn bijnaam ‘Blade Runner’.

Pistorius werd de eerste atleet die zowel aan de Olympische als aan de Paralympische Spelen deelnam. Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen haalde hij de finale van de 400 meter. Op de Paralympics veroverde hij een zilveren en twee gouden medailles.

Oscar Pistorius op de Olympische Spelen van 2012 in Londen.
Oscar Pistorius op de Olympische Spelen van 2012 in Londen.© REUTERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content