Oscar Pistorius is niet schuldig aan moord, oordeelt rechter

© Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De rechter in het moordproces tegen Oscar Pistorius acht de Zuid-Afrikaanse atleet niet schuldig aan moord. Volgens haar is er geen grond om te twijfelen aan het verhaal van de sprinter.

Rechter Thokozile Masipa zei dat de openbare aanklager niet voldoende kon bewijzen dat Oscar Pistorius zijn toenmalige vriendin Reeva Steenkamp opzettelijk doodschoot.

Volgens haar kan men er niet omheen dat de sporter ten onrechte dacht dat zijn leven in gevaar was. Hij kon ook niet weten dat hij iemand doodde aangezien de deur van de badkamer waarin Steenkamp zich bevond, dicht was. Pistorius ontsnapt daardoor aan de zwaarste veroordeling: levenslange opsluiting (vervroegde vrijlating ten vroegste na 25 jaar).

Opgeschort

Het betekent echter niet dat Pistorius wordt vrijgesproken, hij kan nog altijd schuldig worden bevonden aan ‘dood door schuld’ (wegens nalatigheid). Ook daar staat een gevangenisstraf op.

De voorlezing van het vonnis, die om 9.30 uur was begonnen, is omstreeks 14.30 uur opgeschort en gaat vrijdag verder. Net voor de verdaging zei de magistrate nog dat Pistorius nalatig was geweest en dat een ‘normaal’ persoon niet geschoten zou hebben.

Livestream

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op

Moord?

Oscar Pistorius (27), die met twee beenprothesen loopt, schoot het twee jaar oudere fotomodel Reeva Steenkamp dood in de vroege ochtend van 14 februari 2013 – Valentijnsdag dus – in zijn toenmalige woning in de hoofdstad Pretoria. Steenkamp bevond zich op dat moment achter een gesloten deur in de badkamer. Ze werd geraakt in het hoofd en de hand en stierf ter plaatse. Pistorius geeft toe door de badkamerdeur te hebben geschoten, maar heeft altijd volgehouden dat hij dacht met een inbreker te maken te hebben. Lees meer over het ‘Proces van de Eeuw’ in Zuid-Afrika.

Er zijn drie mogelijke uitkomsten: moord met of zonder voorbedachten rade, dood door schuld of vrijspraak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content