Opinie: Zulte Waregem is de koers kwijt

Binnen drie jaar moest Zulte Waregem kampioen worden, zei de nieuwe sterke man Patrick Decuyper enkele maanden geleden en de toenmalige trainer Hugo Broos wist niet wat hij hoorde. Later werd Broos ontslagen.

Binnen drie jaar moest Zulte Waregem kampioen worden, zei de nieuwe sterke man Patrick Decuyper enkele maanden geleden en de toenmalige trainer Hugo Broos wist niet wat hij hoorde. Later werd Broos ontslagen, onder meer omdat hij niet op dezelfde golflengte zat van de club.

Nu, halverwege de competitie, spreekt Darije Kalezic, die vorige zomer met veel bombarie binnengehaalde nieuwe trainer, dezelfde taal. Hij hekelde in een interview met de Nederlandse krant Algemeen Dagblad de transferpolitiek en vond dat er veel te hoog van de toren was geblazen. Zo stopte hij de voetbalvisie van Patrick Decuyper onder de grond. Zulte Waregem haastte zich om in een persbericht te proberen de plooien glad te strijken, maar de brand is nog moeilijk te blussen

Het is moedig van Darije Kalezic om de vinger op de wonde te leggen, al geeft hij anderzijds ook wel de indruk een vertrek te willen provoceren. Maar de uithaal van de trainer is vooral illustratief voor de onrust bij Zulte Waregem dat in de loop van dit seizoen, onder de vlag van het professionalisme, de bezem haalde door de omkadering, trouwe mensen uitrangeerde en nieuwe mensen installeerde. Van een fris elan valt er voorlopig niets te bespeuren. Integendeel zelfs: met dertien punten op 45 is Zulte Waregem niet alleen naast maar ook op het veld de koers kwijt.

Patrick Decuyper is de zoveelste zakenman die bij een club binnenwaait en de indruk geeft het warm water te hebben uitgevonden. Hetzelfde deed zich voor bij Beerschot waar Patrick Vannoppen de macht (over)nam en na zes maanden tot de vaststelling komt dat hij de rekeningen niet meer kan betalen.

Natuurlijk verdienen zakenmensen die de voetbalsport instappen krediet en kunnen clubs in de manier waarop ze worden geleid best wat innovatieve ideeën gebruiken. Maar met hemelbestormers en windverkopers geraak je geen stap verder. Als Patrick Decuyper voor zichzelf een balans opmaakt, is die ontluisterend: de spelers die hij binnenhaalde zijn, om het zacht uit te drukken, geen voltreffers en bovendien verzuimde hij het om enkele voetballers die als rotte appels golden van de hand te doen. Op het veld staat een ploeg zonder leiders, zonder creatieve middenvelders en zonder een scorende, diepe spits.

Maar Patrick Decuyper, de man die de fundamenten zou metselen voor een nieuwe toekomst, blijft wel zitten. Of wat had u gedacht?

Jacques Sys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content