Op clenbuterol betrapt tafeltennistalent vrijgesproken

© EPA

De Duitse federatie gelooft zijn uitleg dat het om een geval van voedselvervuiling gaat.

De Duitse tafeltennisser Dimitrij Ovtcharov is door de Duitse Tafeltennisfederatie vrijgesproken van dopinggebruik.

De 22-jarige Ovtcharov testte eind augustus positief op het verboden middel clenbuterol, maar de Duitse federatie gelooft zijn uitleg dat het om een geval van voedselvervuiling gaat.

Volgens Ovtcharov, twaalfde op de wereldranglijst, was de aanwezigheid van clenbuterol in zijn lichaam te wijten aan het eten van vervuild vlees tijdens het toernooi van China.

Door de vrijspraak mag het Duitse tafeltennistalent, die sinds de positieve controle voorlopig geschorst was, onmiddellijk terug in competitie treden.

Clenbuterol

De Duitse dopingexpert Werner Franke zei vrijdag dat hij in de vrijspraak van Ovtcharov geen precedent ziet voor toekomstige dopinggevallen. Bij de tafeltennisser spreekt de logica volledig tegen een poging tot valspelen.

“De meest voorkomende bijwerking van clenbuterol als doping is ongecontroleerde spiertrekkingen. Als een tafeltennisser clenbuterol neemt, moet dat een zelfmoordenaar zijn”, aldus Franke.

Ook drievoudig Tourwinnaar Alberto Contador, die op 21 juli positief testte op clenbuterol, beweert dat hij het slachtoffer werd van vervuild vlees. Zijn zaak wordt nog onderzocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content