Ook Rode Duivels Vermaelen en Witsel steunen Damiaanactie

© BelgaImage

Damiaanactie is de komende drie jaar de sociale partner van de Pro League. Directeur Comminicatie Carla Reynders legt uit dat de band tussen de ngo en de voetbalwereld al langer meegaat.

De samenwerking tussen de Pro League en Damiaanactie start met de kerstactie die momenteel loopt en waarbij op de laatste speeldag van 2014 alle spelers gedurende één helft een uniek shirt zullen dragen dat daarna op eBay te koop zal worden aangeboden en waarvan de opbrengst naar het Congoproject van de ngo zal gaan.

Eerder al nam Rode Duivel Axel Witsel het peterschap ervan op. Maar het is niet voor het eerst dat profvoetballers zich engageren voor Damiaanactie. Ook Tonci Martic, Gert Verheyen, Philippe Clement, Yves Vanderhaeghe en Thomas Vermaelen voerden al mee campagne. “En dat zijn allemaal mannen die die boodschap daarna zijn blijven uitdragen”, zegt Willy Reynders, technisch directeur van Lokeren en broer van Carla Reynders, directeur communicatie van Damiaanactie. “Ik herinner mij nog dat ik daarvoor destijds meermaals met Runar Kristinsson naar het college in Lokeren ben geweest.”

Carla: “Tonci was de eerste. In Moeskroen was er vanuit de scholengemeenschap een grote actie rond Damiaanactie opgezet en omdat hij een solidair figuur was, is hij toen met ons meegegaan naar Kinshasa. De volgenden die dat deden waren in 2003 Gert Verheyen en Philippe Clement van Club Brugge en Yves Vanderhaeghe van Anderlecht. Bij hun terugkeer zijn die zelfs andere clubs beginnen bellen en konden we op de Heizel een fotoshoot organiseren waarop elke eersteklasser vertegenwoordigd was. Die foto gebruikten we voor onze mediacampagne ’40 euro voor een mensenleven’.”

“Blue Army, een supportersclub van Club Brugge, is daarna nog jarenlang shirts blijven veilen rond ons campagneweekend eind januari. De betrokkenheid was zo groot dat veel spelers in het supporterslokaal hun eigen shirt kwamen verkopen voor ons. Thomas Vermaelen engageerde zich via zijn gewezen meester van de lagere school in Stabroek en Axel Witsel via de directeur van het college in Luik waar hij schoolliep. Als er een link of een voorgeschiedenis met ons is, dan is het engagement puurder. En eens je in Kinshasa bent geweest, zoals ook Thomas, dan besef je de realiteit van daar natuurlijk nog veel beter.”

Carla: “Ik weet nog dat Gert of Yves ter plekke zei: ‘Het zal in de kleedkamer nooit meer hetzelfde zijn.’ Want als je Afrikanen in België ziet, los van hun leefwereld in hun land, dan kun je je dat niet voorstellen. We zijn toen met hen in de cités geweest, waar ze met armoede werden geconfronteerd en tbc en lepra zagen. Dan ken je de vele noden van de achterblijvende familie van Afrikaanse ploegmaats.”

Het volledige interview met Carla en haar broer Willy Reynders lees je deze week in Sport/Voetbalmagazine. Bieden op het shirt van je favoriete speler kan tot 28 december om 23.59 uur op eBay.be. Meer info op damiaanactie.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content