Olympiër uit Tonga verandert naam in lingeriemerk

© Reuters

Fuahea Semi, zo heet de rodelaar uit Tonga, maar op de officiële inschrijvingslijsten voor Sotsji is de 26-jarige ex-rugbyspeler nergens te bespeuren.

Fuahea Semi, zo heet de rodelaar uit Tonga, maar op de officiële inschrijvingslijsten voor Sotsji is de 26-jarige ex-rugbyspeler nergens te bespeuren. Of toch, onder de naam Bruno Banani, genoemd naar een… Duits lingeriemerk. Een bizar verhaal.

In de aanloop naar de Spelen van Vancouver trok Semi naar Duitsland, waar hij zich intensief kon voorbereiden. De Spelen haalde hij niet, maar de combinatie afkomst-wintersport deed het internationale marketingbureau Makai Events Promotion Company denken aan het Jamaicaanse bobsleeteam. De marketeers herdoopten Semi in Bruno Banani, de naam waarmee hij op het WK van 2011 36e (op een na laatste) werd, en bezorgden hem zelfs een nieuw paspoort.

Het Duitse lingeriemerk creëerde voor Banani de nieuwe lijn Coconut Powered, “geïnspireerd op zijn roots als zoon van een kokosnootkweker”, terwijl zijn vader eigenlijk… maniok verbouwde. Een leugentje om het marketingverhaaltje te doen kloppen. Na het WK van 2012 mocht de Tongaan met de Duitse nationale ploeg meetrainen en probeerde hij zich, aan de zijde van drievoudig gouden olympiër Georg Hackl en zilveren medaillewinnaar David Möller, voor Sotsji te kwalificeren.

Mét succes, maar de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, was allesbehalve opgezet met de naamsverandering. “Perverse marketingpraktijken. Het getuigt van slechte smaak om de naam waarmee je geboren bent, te veranderen in een merk van lingerie. Een brug te ver, maar als er daadwerkelijk Banani op zijn paspoort staat, dan kunnen we hem niet verbieden om in Sotsji te starten”, klonk het bij de Duitse IOC-voorzitter.

In Tonga zijn ze niet onder de indruk van Bachs woorden. Prinses Pilolevu Tuita heeft het meterschap op zich genomen, terwijl koning Tupou VI zijn allereerste winterolympiër met 25.000 dollar (18.200 euro) ondersteunt. Is de sportwereld klaar voor Marlies Dekkers en Victoria Secret? (CT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content