Oekraïne: Europees kampioen corruptie

Vrijdag 27 april – Ned 2 – 21.20u

Oekraïne, een van de twee landen waar het EK voetbal 2012 plaatsvindt, is bij ons maar weinig bekend. De programmareeks Reporter International van de KRO trok op onderzoek uit in die grote natie in het oosten, en meer bepaald in Charkov, de op een (Kiev) na grootste stad van het land. De keuze voor Charkov is niet toevallig, want het is de stad waar Oranje zijn groepswedstrijden afwerkt.

Charkov vergaarde de laatste jaren al enig bekendheid in voetbalmiddens door de goede Europese prestaties van FK Metalist (dit seizoen zelfs kwartfinale in de Europa League). De voorzitter van die club is Oleksandr Yaroslavsky, een van de rijkste mensen van Oekraïne. Yaroslavky is mede-eigenaar van de UkrSibbank en grote baas van de Development Construction Holding (DCH). Met de DCH heeft hij zowat alle strategische punten van Charkov in handen: luchthaven, hotels en het voetbalstadion.

Yaroslavsky investeerde in een spiksplinternieuw Metalist Stadion, dat zijn deuren opende in 2009. Verder legde hij een trainingscentrum aan en een academie voor jonge spelers. Buiten het voetbal renoveerde hij het vliegveld van Charkov en bouwde hij het eerste vijfsterrenhotel van Charkov. Yaroslavsky wordt ook getipt als de nieuwe burgemeester.

Die verwevenheid van rijkdom en politiek is blijkbaar typisch voor Oekraïne. De echte macht ligt er niet bij de politici, maar bij enkele bijzonder welgestelde burgers. Het zet de deuren wagenwijd open voor corruptie en andere laakbare praktijken. Reporter International kwam op het spoor van journalisten die monddood worden gemaakt en martelingen door de politie.

Stilaan komen er bij onze noorderburen bedenkingen bij het feit dat het Nederlands elftal op een dergelijke plek gaat spelen, al nemen die vooralsnog niet de proporties aan van ‘Bloed aan de paal’, de actie waarmee Freek de Jonge en Bram Vermeulen in 1978 protesteerden tegen de deelname van Oranje aan het WK in Argentinië, waar dictator Jorge Videla toen de plak zwaaide. (PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content